Filmek, sorozatok, kultúra

Tenet: A paradoxonok, az időinverzió és a kazualitás lehet a film kulcsa

Christopher Nolan megint csak egyedi filozófiába kapaszkodott. Időutazós filmje valójában nem is időutazós, annyiban azonban mégis, hogy úgy tűnik, hogy bizonyos szereplők meg tudják fordítani benne az idő áramlását.

Az eddigi előzetesek alapján úgy tűnik, hogy a film címét is adó TENET valójában egy eszköz, amivel az idő áramlását lehet befolyásolni. Akinél ez az eszköz van tulajdonképpen időt utazik, de oly módon, hogy ez csak őt érinti. Érthető nagyjából?

Tenet

A narratívum fő hajtóereje az egész világ megmentése, a lehetséges III. világháború kitörésének megakadályozása, ami nagyjából John David Washington nyakába szakad és Robert Pattinson segíti őt.

A Tenet látszólag az ok-okozati összefüggéseket vizsgálja, de oly módon, hogy először az okozatot látjuk és úgy tűnik, hogy az úgynevezett TENET-tel az okozatot kellene megakadályoznia hőseinknek.

Egyértelműnek tűnik, hogy az idő visszaforgatása nem az egész világra van hatással, csupán arra vagy azokra, akik használják a Tenetet. Tehát amikor azt látjuk, hogy fordítva másznak meg egy felhőkarcolót vagy egy pisztolygolyó visszafelé száll a pisztolycsőbe az idő alatt a világban máshol előrefelé megy az idő.

Nagyon úgy tűnik, hogy a film gordiuszi csomóját az adja, amikor a normál idő szerint mozgó karakterek és a visszafordított idő szerint mozgó karakterek összetalálkoznak, vagy egymás idősíkját megváltoztatni kívánják.

A Tenet a 12 majom sorozat által csúcsra járatott kazualitást, vagyis az ok-okozati összefüggéseket vizsgálja majd, azonban itt már alapvetően paradoxonba ütközünk, hiszen már az előzetes alapján is nehéz eldönteni, hogy a Tenet esetében mi az ok és mi az okozat.Konkrétan az előzetes alapján úgy tűnik, hogy a jövő (az okozat) van hatással a múltra (az ok).

Az előzetesből kivehető nyomok alapján úgy tűnik, hogy a zöld kesztyű (amit Washington akkor visel, amikor különböző dolgokat vonz magához – pontosabban dob el ugye…) vagy a légzőmaszk is kiemelt jelentőséggel bír az időinverzió során.

Az sem lehetetlen, hogy a bevezetésben említett III. világháborús állapotot éppen maga az időinverzió vagy maga a Tenet okozza, ezzel még nagyobb löketet adva annak a paradoxonnak, hogy magával a Tenettel kellene megakadályozni a Tenet által okozott világégést.

Sőt, még az is lehetséges, hogy a III. világháború már megtörtént vagy jelenleg is folyamatban van, Washington és Pattinson feladata pedig az, hogy megtalálják az okot és megszüntessék.

Nolan korábbi filmjeiből kiindulva nem fog elszállni. Az Eredet és a Csillagok között is tudományos alapokon nyugodott, Nolan elméleti és gyakorlati fizikusokkal és tanácsadókkal vette körbe magát, sőt most is a valóságba fog kapaszkodni, hiszen kvantumfizikusok és kvantummechanikusok dolgoztak a filmen tanácsadóként és ez az ami még érdekesebb ízt adhat az egész történetnek.

Ami a legérdekesebb Tenet megközelítésében, és a legnagyobb különbség Nolan korábbi filmjeivel összehasonlítva, az az, hogy közvetlenül megváltoztatja az idő áramlását. Nolan filmjei az idő múlásával foglalkoztak korábban, és az volt a céljuk, hogy megváltoztassák a közönség időbeli felfogását azzal, hogy az eseményeket különböző, nemlineáris módon mutatták be.

Már tényleg nagyon látni szeretnénk a végeredményt.

Facebook
<