Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

The Americans 2. évad – Szülők és kémek

Idén aztán rendesen el vagyunk kényeztetve új sorozatokkal, ezért vannak sorozatok amelyek megsínylik ezt, hiszen még mindig csak 24 órából áll egy nap. A The Americansnak meg pláne fel volt adva a lecke a 2. évadra, hiszen egy kritikailag is erős első évad után kellett valami hasonló színvonalat szállítania.

Keri-Russell-and-Matthew-Rhys-in-The-Americans-Season-2-Episode-6

A The Americans 2. évada is az emberi kapcsolatokat helyezte központba, az évad kulcsszavai a család és a bizalom voltak, amelynek köszönhetően továbbra is zseniálisan karakterizálnak a The Americans alkotói.

A Mattyasovszky Jenő Hód-könyvein felnőtt generáció (én) számára amúgy is kiemelkedő fontossággal bír a kémkedés és az ipari kémkedés fogalma, így hiánypótló sorozatnak is nevezhetjük a The Americanst, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy elfogultak legyünk a sorozattal.

Azonban az emberi kapcsolatokat olyan szépen építi fel a sorozat (és itt most nem feltétlenül csak Keri Russell és Matthew Rhys kapcsolatára gondolok), hogy megvan az a kellő plusz, ami miatt rétegsorozat létére kötelezően csak ajánlani tudom a sorozatot mindenkinek. Bónuszként meg ott van Keri Russell egyébként hibátlan alakja.

Keri Russel naked

A második évad fő konfliktusát egyébként egy másik kémcsalád lemészárlása adja, ami miatt alaposan átértékelik hőseink a család mint olyan fogalmát, azonban minden félelmük ellenére dolgozniuk kell, hiszen az oroszok és az USA közti ipari és fegyverkezési harc egyre kiélezettebb.

A két főszereplő azonban egyre kevesebb emberben bízhat meg és nem csak az újonnan behozott karakterekről van szó, hanem azokról is, akikkel ezidáig hibátlan kapcsolatot ápoltak. A készítők remekül élnek a bizalom kérdése adta lehetőséggel és egyre másra olyan helyzetbe hozták Elizabethet és Philipet ahol alaposan meg kellett gondolniuk, hogy ki az akire számíthatnak.

Emellett a gyerekekkel is meg kell küzdeniük, hiszen kémnek és szülőnek is lenni egyszerre egyáltalán nem egyszerű feladat (mintha tudnám), s bármelyiket háttérbe szorítani a másikért helyrehozhatatlan következményekkel járhat.

Eközben a másik szálon Nina (Annet Mahendru) és Stan (Noah Emmerich) története kezdett el kiteljesedni. Stan házassága romokban, Nina pedig egyre profibb módon űzte a kettős játszmát, amelyben nagy segítségére volt egy új karakter, Oleg Burov (Costa Ronin) is, aki tulajdonképpen az évad végéig zseniálisan keverte a kártyákat.

A hazájáért élő-haló Stan-t már csak egy hajszál választja el a hazaárulástól, miközben Nina két szék közül a pad alá esett, bár jó eséllyel ez a szál nem itt ért véget és a harmadik évadban egy erős felütéssel indítunk – már kettejük kapcsolatát illetően.

A 2. évad fináléja egyébként sokkal erősebbre sikeredett az elsőnél,  pedig bennem volt a félsz, hogy valami hasonlóra akarják kifuttatni a dolgot, mint az első évadban.

Színészileg pedig továbbra is napjaink egyik legerősebb sorozata, a jövő évi Emmy-esélyesek között szinte biztosan találkozhatunk Matthew Rhys és Keri Russel nevével is, bár megkockáztatom a legjobb drámasorozatokat tartalmazó listán is helye lenne a sorozatnak.

10/9

<