THE BOYS – Mert a szuperhősöket mindenki szereti, ugye?

-

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy egyre extrémebb képregényeket adaptálnak a kisképernyőre egyre extrémebb módon, elég a Powersre, a Légióra, a Preacherre, a Doom Patrolra vagy éppen az Esernyő akadémiára gondolnunk.

Garth Ennis és Darick Robertson képregénye, a The Boys alapján készült azonos című képregénysorozat sem az a széria, mint amit mondjunk a Marvel Filmes Univerzuma az arcunkba tol a szuperhőslétet illetően. Sőt mondhatni, valahol a The Boys éppen ezt, vagy éppen a rivális DC-univerzumot ekézi. Előzetes tudás nélkül, az eredeti, 2006 és 2012 között futott képregénysorozat ismerete nélkül, kizárólag a képernyőn látottakra hagyatkozva már az első rész után kijelenthető, hogy klasszikusról beszélhetünk.

A valahol a Powers és a Watchmen határmezsgyéjén egyensúlyozó The Boys talán minden korábbinál keményebben vezet be a szuperhősök sziruppal bevont élete mögé, nagyrészt annak sötét oldalát bemutatva. A The Boys világában a szuperhősök évtizedek óta a mindennapok részei, ünnepelt hírességek, akiknek feddhetetlenségében senki sem kételkedik. Városok őrzői, de ezzel együtt filmsztárok és bárhol is bukkanjanak fel ezres tömeg gyűlik össze egy fotó erejéig. Makulátlanságukról és celebstátuszuk fenntartásáról egy Vought nevű nagyvállalat és annak alelnöke Madelyn Stillwell (Elizabeth Shue) gondoskodik, akik nem csak, hogy népszerűségméréssel döntik el, hogy kit raknak a kirakatba, de tulajdonképpen tulajdonolják is a hősöket.

Mintha csak a Comic Conon lennénk: Madleyn Stillwell és az Aquamanről formált The Deep bemutatja a Hetek új tagját, Starlightot

A történet egyik főszereplője egy Hughie Campbell (Jack Quaid) nevű srác, akinek barátnője egy Villámra emlékeztető szuperhős A-Train (Jessie T. Usher) áldozata lesz egy teljesen ártatlan és bőven elkerülhető pillanatban – konkrétan átrohan a lányon. Kártérítésként 45 ezer dollárt akarnak felajánlani az éppen pénzszűkében lévő srácnak, aki sokkal inkább bocsánatkérést és felelősségre vonást szeretne.

A tragédia feldolgozása közben ismerkedik meg egy magát szuperhősök elszámoltatására specializálódott szövetségi ügynöknek kiadó fickóval, a Karl Urban által alakított Billy Butcherrel (a címet is adó The Boys nevű csapat vezetőjével), aki beavatja őt abba, hogy nem Hughie barátnője a szuperképességekkel rendelkezők egyetlen áldozata és hogy valójában mi van a felszín alatt.

Butcher (Karl Urban) és Hughie (Jack Quaid) odavágnának a szuperhősöknek

A fentebb is említett kirakat neve Hetek (ha úgy tetszik ez az Igazság Ligája, vagy éppen a Bosszúállók), akik közé bekerülni nagyjából kihalásos alapon lehet. A történetünk másik szála onnan indul, hogy egy Annie January (Erin Moriarty) néven született lány, szuperhősnevén Starlight lehetőséget kap arra, hogy bekerüljön a Hetek közé. Már ekkor szembesülhetünk azzal, hogy akár a hétköznapi emberek, úgy a szuperhősök is naivak, kiszolgáltatottak, gátlástalanok, gyarlók vagy éppen érzéketlenek.

  • Annienek konkrétan egy szereposztó dívány a belépője a Hetek főhadiszállásán, már ha szeretne a továbbiakban is a Hetek közé tartozni – köti ki az Aquaman képességeivel bíró The Deep (Chace Crawford)
  • A-Train jót röhög azon, hogy áldozata úgy kenődött szét, mint egy bogár a szélvédőn,
  • Translucent (Alex Hassell), az áttetsző, láthatatlan ember folyamatosan a női mosdóban leselkedik
  • De összességében is elmondható, hogy hedonisták, képességeiket leginkább saját perverziójuk kiélésére használják, miközben a Vought éppen legrosszabb tulajdonságaik ellentétével reklámozza őket.
  • Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem minden szuperhős ilyen, van köztük visszahúzódó és eredendően a jóra törekvő karakter is – de Annie kivételével belőlük kapjuk a legkevesebbet.

Annie és Hughi a parkban

A két krízisben lévő főszereplő, Annie és Hughie még az első részben megismerkedik, jó eséllyel ők fogják meghatározni azt, hogy hogyan alakul a The Boys és a Vought közötti konfliktus, illetve kíváncsian várjuk, hogy az esetleges lebukásokat követően megváltozik-e a társadalom gondolkodásmódja, vagy mindig győz a marketing.

Mert a sorozat a felszínen tulajdonképpen a Homelander (a Banshee sorozattal mennybe ment Anthony Starr) vezette Hetek (illetve az őket birtokló Vought) és a Billy Butcher által alapított The Boys konfliktusát mutatja be, de véletlenül se gondoljunk valami nagy szuperhőscsatározásra (ehhez a feltételek is egyenlőtlenek), ez sokkal inkább egy hatalmi, politikai játszma, persze kellő vérrel és nagyon látványos megoldásokkal – miközben a felszín alatt elég hangsúlyos társadalomkritika van kódolva.

Anthony Starr, mint Superman és Amerika kapitány keveréke, Homelander

A The Boys képregényadaptáció létére kiváló cinizmussal mutatja be a képregényadaptációkban utazó nagy stúdiók kapzsiságát (a Vought akár a Disney is lehetne), a közösségi média (így a Facebook vagy az Instagram) mérgező hatását a társadalomra és persze a korrupciót, miközben végig következetes és erőszakos jelenetei ellenére is szerethető marad. Ebben persze nagy szerepe van az esendőséget képviselő Hughienak és Annienek illetve a hajthatatlan – és jó eséllyel Hughiehoz hasonlóan személyes okok által is motivált – Billy Butchernek.

Az Eric Kripke (Revolution, Timeless, Odaát) által irányított stábban Evan Goldberg és Seth Rogen (Preacher) párosa is közreműködik, az első részt pedig Dan Trachtenberg (Clovefield Lane 10, Black Mirror: Playtest) rendezte. A sorozat főbb szerepeiben Karl Urban, Jack Quaid, Erin Moriarty, Anthony Starr, Dominique McElligott, Laz Alonso, Jessie T. Usher, Chance Crawford, Elisabeth Shue, Karen Fukuhara, Tomer Capon és Nathan Mitchell, de Jennifer Esposito, Simon Pegg, Shantel VanSanten és Ann Cusack is fontos szerepet kapott. A The Boys teljes, 8 részből álló első évada az Amazon Prime Video kínálatában érhető el, de a stúdió már a sorozat 2. évadára is leadta a megrendelést – még a premier előtt.

Kapcsolódó

2021 legjobban várt új sorozatai – TOP 25

Sorozatot néznél, de nem tudod melyikbe kezdj bele? Összeszedtük 2021 legérdekesebb és legjobb sorozatait.

Az Amazon mutatja be a Tomorrow War című akció-scifit

Az Amazon 200 millió dollárért megvásárolhatja a Paramount és Skydance közös akciófilmjét, a Chris Pratt (Jurassic World) főszereplésével készült Tomorrow War-t, írja a Collider.

Most a címlapon

Egy kattintással előhozhatod a kedvenc Netflix-műfajod

A Netflix helyett te magad is eldöntheted mit akarsz nézni. Mutatjuk hogyan tudod teljesen legálisan meghekkelni a Netflixed.

Tóth Andinak elvette a sztárság a gyerekkorát

Tóth Andi a napokban ünnepelte a 22. születésnapját, amely kapcsán a 15 éves önmagára is visszaemlékezett.

Bízzunk benne, hogy egyszer film készül a The Mediumból

Az Oscar-jelölt Tomasz Bagiński rendezte meg a Bloober Team The Medium című játékának élőszereplős előzetesét.

A Hírstart ajánlata