The Circle – Az elmúlt évek legjobb valóságshow-ja a Netflixen látható

Én speciel nem igazán rajongok a trashrealitykért, ellenben határozottan érdekelnek a társadalmi kísérletek, így előfordult, hogy a ValóVilág10 eseményeire is ránéztem, de nem maradt ki az Ellenálhatatlan kísértés sem, ami mondjuk így utólag visszagondolva inkább egy társadalmi kísérletnek álcázott trash volt, mint fordítva. Na nem úgy a The Circle, vagyis A kör.

Chloe Circle
Ha már ellenálhatatlan kísértés, itt van Chloe is

A Netflix The Circle című reality sorozata kicsit sem átlagos valóságshow. A sorozat részben valóságshow, részben game show, részben “társkereső” műsor, még ha nem is a klasszikus értelemben véve. Valójában talán a valógáshow-vetélkedő a legjobb megfogalmazás, ha a műsor műfajának meghatározására teszünk kísérletet.

A The Circle-ben a versenyzők soha nem látják egymást, nem léphetnek személyes kontaktusba egymással, amíg játékban vannak, egyedül élnek az egymás szomszédságában lévő kis lakásokban, és kizárólag a Circle (Kör) nevű közösségi médiaplatformon keresztül kommunikálnak és versenyeznek egymással, hogy 100.000 dollárt nyerjenek. A bökkenő azonban az, hogy némelyikük nem az, akinek látszik, ugyanis a résztvevőknek lehetősége van arra, hogy kamuprofil mögé bújjanak, ami eleve bizalmatlanságot szül a játékosok között. Pedig a játék lényege pont az, hogy te legyél az, akiben leginkább megbíznak a többiek, aki a legnépszerűbb. Vagyis ez sem teljesen igaz, de erről majd később.

A helyszín

Bár a jelenleg a második évad utolsó előtti részénél tartó 2020 január 1-jén bemutatott amerikai változat olyan amerikai városok légi felvételeit villantja fel, mint Chicago és Milwaukee, a műsort Észak-Angliában, Salfordban forgatták. A Circle ugyanis egy – már harmadik szezonjánál tartó – brit formula a Channel 4 televíziós csatornán, ennek a jogait vette meg a Netflix, amely az amerikai mellett a francia és a brazil verziót is elkészítette már.

The Circle kamuprofil

Azt akartuk, hogy az épület ne egy konkrét helyszínen legyen, hogy az legyen az érzésünk, hogy bárhol lehet” – mondta Tim Harcourt, a sorozat alkotója a Vulture-nak adott nyilatkozatában. “Azonban nem volt értelme az Egyesült Királyságról és annak városairól készült felvételeket bevágni – sőt, zavaró volt -, ezért amerikai városképeket adtunk hozzá, hogy amerikai hangulatot adjunk a nézők többségének, akik így azt feltételezik, hogy valahol az Egyesült Államokban van az épület.” Szóval már alapvetően épít kicsit arra, hogy megtévessze a nézőket, ez az elem magán a játékon belül is fontos szerepet kap.

Az ideális lakóházat hónapokig keresték és mindenképpen olyat szerettek volna, amelyben a stábon kívül nem tartózkodik más, vagyis nincsenek lakók. Erre a forgatás szempontjából praktikus okok mellett azért is szükség volt, hogy a lakók ” ne zavarják meg és nem buktassák le a játékosokat.

Minden egyes lakáson határozottan látszik az egyéniség, ami nem véletlen, ugyanis szándékosan úgy alakítják ki a lakásokat, hogy az aktuális lakó otthon érezze magát. Összesen 12 lakás van készen, és amikor valaki elhagy egy lakást, akkor annak újratervezik egyes elemeit. “Minden egyes változathoz – a brazil, az amerikai, a francia és a brit változathoz – olyan személyes elemeket kellett terveznünk, amelyeknek köszönhetően mindenki játékos otthon érezte magát a saját lakásában. A brazilok szeretik a sok növényt, az amerikaiak pedig a kényelmet, ezekre a dolgokra is oda kell figyelnünk. A hűtőszekrényeket olyan ételekkel töltjük meg, amit a játékosok szeretnek“.

The Circle A kör

A forgatás

Először az amerikai változatot vettük fel. 2019 augusztus közepén kezdtünk el forgatni, egy elég forró nyár végén. Láthatod őket, ahogy ülnek, és nem viselnek semmit, Joey-n még ing sinc sokszor. Miután befejeztük az amerikai változatot, leforgattuk a brit változatot a Channel 4 számára. Az volt a második évad Nagy-Britanniában. Aztán a brazil stáb beköltözött az épületbe, végül december elején a franciák. Tehát alapvetően különböző stáboknak engedélyeztük, hogy bejöjjenek és játsszák a játékot. Így az épületünk gyakorlatilag olyan, mint egy aréna vagy pálya…” – árulta el Harcourt, aki arra is kitért milyen különbségek vannak a különböző verziókban.

Harcourt szerint az amerikaiak nagyon erkölcsösen játszanak, nem fordulnak egymás ellen és mindannyian hűek önmagukhoz és a játékban köttetett barátságokhoz.  “Úgy érzik, hogy a kapcsolatok, amiket A Körben kialakítottak, igazán őszinték és talán fontosabbak, mint a győzelem. A britek ezzel szemben valószínűleg a nagymamájukat is eladnák egy nyereményért. Boldogan fordulnak egymás ellen. A brazilok mindvégig nagyon gyanakodtak egymásra, a franciák pedig hihetetlenül stratégiai, intelligens, számító emberek. Rengeteg ilyen különböző játékstratégiát láttunk, és azt is, hogy milyen hatalmas kulturális különbségek vannak a különböző emberek között, akik játszanak. A brazilok elég extravagánsak voltak, és minden este bulizni akartak, míg az amerikaiak elégedettek voltak azzal, hogy az ágyban olvassák a könyvüket, vagy csak lazítanak. Hihetetlenül érdekes volt betekintést nyerni ezekbe a különböző kultúrákba.” – árulta el a producer.

The Circle USA
Shubham Goel, vagyis Shubby, a politikus

Az trükk amiről azt gondolnánk nem az és nem trükk, amiről azt gondoljuk, hogy az

Nem tudom a pontos méreteket, de azt hiszem [az épület szimbólumának számít kör] egy körülbelül 25 méter átmérőjű alumínium sín, amelyet az épület homlokzatára csavaroztunk, majd a LED-lámpákkal szereltük fel. Az első évadban mindenki azt hitte, hogy ez csak vizuális utómunka, de a fények valóban az épület homlokzatán vannak, visszaverődnek és beragyogják a játékosok szobáit.” – mondta el a producer, majd rávilágított arra, hogy mi az, ami viszont megtévesztheti a nézőket.

Van egy hatalmas vezérlőterem. 20-30 producer és operatőr dolgozik ott, akik mindent rögzítenek, naplóznak, ami történik, és közben tanulmányozzák a játékot. Ők küldenek üzenetet a Kör nevében. Az alkalmazás egy sima csevegőtechnológia, kicsit olyan, mint a WhatsApp néhány extrával. Amikor belevágtunk, megpróbáltuk az egészet hangfelismeréssel megcsinálni, de nem sikerült. Ha olyan szinten csináltuk volna a hangfelismerést, mint amilyennek a Kör kívülről tűnik, akkor mostanra valószínűleg már Jeff Bezosnak vagy Bill Gatesnek dolgoznék. Szóval, amikor a Körhöz beszélsz, van egy technikus, aki egyszerűen legépeli amit mondasz majd elküldi a címzettnek a választott szomszédos szobába.

The Circle Salford

A kamuprofilosok

Mint említettük fentebb, a műsorban lehetőség van arra, hogy valaki álnév vagy más fotója mögé bújjon. Ennek köszönhetően nem egyszer előfordult már olyan, hogy egy női játékos, aki férfinak adta ki magát flörtölgetett egy férfi játékossal, aki nőnek adta ki magát. Ezek a dolgok persze végül minden esetben kiderülnek (vagy a kiesettek “utolsó látogatása” alkalmával, vagy azok búcsúvideójában vagy a játék végén, amikor személyesen is eltölthetnek egymással egy vacsorát az utolsó szavazást követően). A legtöbb kamuprofilos játékos valójában olyan fotókat használ, amelyeken egy ismerősük szerepel. Volt aki a barátnője, volt aki a férje és volt aki más ismerős nevében játszott. Az egyetlen kivétel az amerikai első évadból Mercedeze, aki esetében sosem mondták meg, hogy ki is az valójában, aki a képen szerepel. Az ő esetében a képek licenszelve voltak egy ügynökségen keresztül.

Nem talált senkit, aki nagyon közel állt volna hozzá, akinek a profilját fel akarta volna használni. Amikor a játékosok megkérdezik tőlünk, hogy kaphatnának-e segítséget ebben, mi közbelépünk és segítünk.” – árulta el a műsor producere.

The Circle

A győztesek titka

“Régebben azt hittem, hogy azok az emberek [nyerhetik meg a Kört], akik hitelesek és őszinték, de valójában nem hiszem, hogy ez a siker titka, bár ez egy zseniális stratégia lehet a jó szerepléshez. Szerintem a siker titka az, ha valaki zseniális kommunikátor. Nézzünk meg néhány csodálatos embert – csodálatos vezérigazgatókat, férfiakat és nőket, akik sikeres műsorvezetők, mint Oprah Winfrey vagy Sheryl Sandberg, ők ilyen emberek. Az a közös bennük, hogy hihetetlenül erős beszélőkéjük van.” – véli Harcourt.

Ennek ellenére nem biztos, hogy a legnépszerűbb nyer

A Kör azonban nem csak egy népszerűségi verseny, nem feltétlenül az “influenszer”, vagyis a legtöbbek által kedvelt személy nyer. Ez egy taktikai játék, amelyben tényleg kőkeményen taktikáznak a játékosok, legalábbis a végső 100.000 dollárért történő népszerűségi rangsor összeállításánál biztosan.

The Circle Netflix

A játék alapvetően úgy működik, hogy a játékosoknak bizonyos időközönként rangsorba kell állítaniuk egymást népszerűség szerint – úgy, hogy magukra nem szavazhatnak. Az eredmények összesítését követően kialakul egy ranglista arról, hogy ki a legnépszerűbb és ki a legkevésbé népszerű. A játékban a két legnépszerűbb személy közösen kell, hogy eldöntse ki nem folytathatja a játékot és egyáltalán nem biztos, hogy arra szavaznak, aki a legnépszerűtlenebb, hiszen az ő játékban maradása növeli az ő nyerési esélyeiket, ahogyan az is, ha mondjuk a harmadik legnépszerűbb személyt ejtik ki. És akkor ebbe jön még bele, hogy közben azért barátságok, bizalmi kapcsolatok, szövetségek köttetnek, ami tovább bonyolítja, hogy a két játékos – pláne ha különböző szövetség tagjai – kit ejt ki a játékból. Ezt egyébként ilyen-olyan módon megbolondítja maga a Kör is, még azt is hozzá kell tenni, hogy egy pontig a kiesettek helyére új játékosok érkeznek – akiknek egyébként eléggé nehéz beilleszkedniük a legtöbb esetben.

Az utolsó szavazás azonban átlag felett taktikai szavazás, hiszen a legtöbb játékos úgy gondolkodik, hogy vajon kire szavaznak, hogyan gondolkodnak a többiek, ezért szándékosan próbálja minél hátrébb sorolni az általa legnépszerűbbnek tartott riválisát, még előrébb sorolni azokat, akiket népszerűtlennek tart, hogy ezzel jobb helyzetbe hozza magát a fő esélyesek ellenében. És hogy mi ennek a vége? Naná, hogy benne van, hogy mindenki így gondolkodik és végül egy népszerűtlenebb figura köt ki az élen.

Társadalmi kísérlet

Szóval A kör egyszerre szív- és ész-játék, miközben egy baromi érdekes társadalmi kísérlet arra, hogy bemutassa milyen kötelékek köttethetnek úgy, hogy két ember szinte semmit nem tud egymásról, sosem látta egymást és mégis sokszor a legféltettebb titkaikat árulják el a másiknak.

Vannak nagy vallomások, kitárulkozások, érzelmi mély és tetőpontok, amit persze maguk a producerek is próbálnak kihasználni és további érzelmi tónust adni, többek közt olyan húzásokkal, amikor a játékosoknak arról kell vallania, hogy mire költenék a nagyjából 30 millió magyar forintnak megfelelő összeget. Ez az a pont, amikor előkerül egy újabb társadalmi nézőpont, hiszen a betegségek kezelése, a hitel, a saját lakás vagy az álmok más módon való beteljesítése a néző számára is nagy hatással lehet, hiszen elgondolkodik rajta, hogy valójában mi az ami fontos az életben.