‘The Expanse’ sorozat kritika


Mostanság kevés sci-fi sorozatot  lehet mondani, ami átlag felettit nyújtott volna. A TNT Falling Skies-a, a SyFy Killjoysa vagy Dark Matterje, illetve minden korábbi próbálkozása csak azért volt „jelentős”, mert éppen nem volt más a tévében, még az országos csatornákra érkező sci-fi sorozatokban meg inkább a nyomozás a hangsúlyos (Almost Human, Különvélemény stb.)

The-Expanse

Szóval adott a Térség könyvek alapján készült The Expanse, amelynek első évada a Leviatán ébredése című első könyv nagyjából felét dolgozza fel és amely olyan tökéletesen lett tévére víve, hogy egy pillanatig nem merül fel bennünk, hogy ezt a sorozatot ugyanaz a kerekasztal szorgalmazta, aki az Asylum-filmekkel próbálja meg a gagyi, de legalább szerethető titulust kivívni magának a nézők szemében.

A The Expanse karaktereit (sok van), látványát és cselekményét tekintve is tökéletes sorozat, a közvélemény szerint a Battlestar Galactice óta nem volt ilyen jó sci-fi szériánk, én meg megkockáztatom, hogy ez még azon is túltesz.

TheExpanse_blog_vod_01

A történet egy egyre élesedő konfliktust mutat be a Föld, a Mars és az Öv között (illetve közeleg egy Naprendszeren túli fenyegetés is), ugyanis az emberiség már az űrt is benépesítette, talán az egészet úgy lehetne jellemezni, mint az amerikai polgárháborút, hiszen a Földet elhagyó „telepesek”kolóniája idővel egymás és eredeti hazája ellen fordul.

A The Exapnse egyik főhőse egy Szaturnusz és az Öv között ingázó bányászhajó tisztje, még a másik egy nyomozó, aki egy eltűnt lány után kutat.

The Expanse sorozat

Jim Holden (Steven Strait) és társai ugyanis az egyik útjukról visszatérve egy elhagyatott hajóra (Scopuli) bukkannak, ami olyan titkot rejt, ami meghatározó lehet az egész emberiségre nézve. Eközben Miller nyomozó gőzerővel kutat az eltűnt lány után és a lassan kibontakozó szálak végül a Scopulihoz és ezzel együtt Holdenhez és legénységéhez vezetnek.

Az egymással párhuzamosan futó két történet mocskosul lassan van kibontva, azonban éppen ez az alkotók legnagyobb erénye, ugyanis egyáltalán nem kapkodták el az adaptálást, hanem bőven hagynak időt arra, hogy megismerjük a karaktereket, a mellékszálaknak köszönhetően pedig az egész Térség-univerzumot és annak hierarchiáját. A sorozatkészítési szokásokkal ellentétben nem két könyvet gyúrtak egy évaddá, hanem egy évad csak egy fél könyvet dolgoz fel, amivel szerintem egyaránt megtisztelik a könyv alkotópárosát és a nézőket is.

the expanse images (18)

Persze, mint minden sci-fi, vagy űropera esetében itt is a látvány az egyik legfontosabb tényező, arról pedig röviden elég lenne annyit írni, hogy soha nem volt még sci-fi sorozat, amelyet visszapörgettem volna csak azért, hogy újra megnézzek egy látványos jelenetét, azonban a The Expanse első évada során többször is előfordult ez. A sorozatra a remekül eltalált vágás és kameraszögek használata jellemző és nem csak a pilotban tettek ki magukért, de az egész évadról sütött a gondviselés és az odafigyelés, a minőségre való törekvés.

Ennek egyik legfeltűnőbb része, hogy egy pillanatig nem jut eszünkbe, hogy ez a sorozat bizony díszletek között játszódik, ugyanis minden pont annyira ütött-kopott, leélt, mint ami mindennapos használatban van. A The Expanse minden helyszínének megvan a maga sajátos atmoszférája, még az űrben játszódó jeleneteken végig érződik a valóságközelire való törekvés. Ehhez pedig már csak pluszban jönnek a kissé horrorosabb, darkosabb jelenetek, amelyekben egytől egyig nagy szerepet játszik a fizika.

Expanse series

A színészek epizódról epiódra egyre jobban a karaktereikké válnak (különösen persze a Millert alakító Thomas Janen érezni mennyire rápögött a karakterre), a lassú cselekménykibontás meg különösen kedvez annak, hogy az elsőre sokszereplősnek, túl sok szálon futónak és már-már Trónok harcásan feleslegesen bonyolultnak tűnő Expanse univerzum és annak szereplői berántsanak minket.

The Expanse

Részemről csak azt tudom mondani, hogy egyértelműen ez a SyFy legnagyobb dobása az elmúlt évtizedben (pedig én a Helixet is nagyon tudtam szeretni), de minden bizonnyal a kétezres évek legjobb sci-fi sorozata is. A SyFy-nak pedig külön dicséret jár azért, mert annak ellenére, hogy a nézők nem fedezték fel maguknak a sorozatot – ahogy azt a 12 Majom sorozat esetében is tették -, berendelték a 2. évadot a jó kritikákra hivatkozva.

Szólj hozzá