The Fall 2. évad – A Paul Spector utáni Hajsza véget ért

-

A BBC The Fall című sorozatának 2013-as első évada bombaként robbant be a sorozatvilágba, hiszen a sorozat öt epizód alatt olyan sorozatgyilkost teremtett, amit a Dexter 8 év alatt sem tudott összehozni.

The Fall

A belfasti kéjgyilkos, Paul Spector története 2014 végén folytatódott, az újabb hat rész hasonlóan minőségire sikeredett, viszont alapvetően rengeteget változott a sorozat. Az első évadban “bőven” kaptunk ezekből a kéjgyilkosságokból (na jó összesen 4 nőt támadott meg és nem mindnek voltunk szemtanúi), a második évadban pedig inkább az elkövető utáni hajsza kapott kiemelt figyelmet, ami el is vitte a sorozat legnagyobb erényeit.

A The Fall szépsége ugyanis éppen abban rejlett, hogy aprólékosan mutatták be a sorozatgyilkos (vagy ahogy arrafelé mondják többszörös gyilkos, de ezt már a Chasing Shadowsban tanultuk) elkövetés előtti évődését és utólagos rituáléját, amiért egyébként elég sok támadás is érte a sorozatot, mondván túl erotikusan ábrázolnak egy alapvetően szörnyű bűntettet.

The_Fall_Series_2

De a The Fall első évada nem csak ebben volt erős. Remekül mutatta be. hogy egy brit nyomozónőnek milyen erős ellenszélben kell dolgoznia az észak-ír rendőrségen és utcákon és nem csupán azért, mert angol, hanem mert nő. A 2. évadra ebből is sokkal kevesebbet kaptunk, a Gillian Anderson által alakított Stella Gibson karakterizációja valahol félrement, ha csak nem tudatosan egy olyan női karakter akartak teremteni a sorozat alkotói, aki hasonlóan megosztó és aki miatt szintén sok támadás érheti a sorozatot, hiszen Paul Spector amennyire nőgyülölő(?) Stella Gibson éppen annyira megveti a férfiakat – na persze nem abban az esetben, amikor valamelyik fiatal kollégáját kell levadásznia.

A szereposztás azonban ebből a szempontból kiváló. Gillian Anderson csodálatosan hozza a “pumát” (via Barney Stinson), akinek egy férfi sem tud nemet mondani, s akinek a megjelenésében a vörösre festett körmökön kívül semmi hivalkodó nincs, mégis több mint erotikus a kisugárzása. De ugyanez elmondható Jamie Dornan karakteréről is, aki nem a fürdőgatyamodell énjét hozza, hanem olyan áthatóan és erőteljesen néz, hogy nem véletlen, hogy a sorozat vége felé felmerül a kérdés, hogy az őt hajszoló nyomozónőt nem-e vonta hatása alá a sorozatgyilkos személyisége.

The Fall Gillian Anderson Archie Panjabi kiss

Szóval az a helyzet, hogy a The Fall-t a második évadban Anderson és Dornan visszafogott, mégis tökéletes játéka viszi a hátán, ami valószínűleg az alkotóknak is feltűnt, a finálét pedig egy az egyben az ő közös jeleneteikre húzták fel, de nagy szerep hárult a Katie-t alakító Aisling Franciosi-re is, akivel simán el tudnánk képzelni egy spin-offot a későbbiekben. Persze a The Fall éppen abban volt erős, hogy nem csak egy rendőr és egy gyilkos macska-egér játékát mutatta be, hanem olyan kérdéseket feszegetett, mint hogy milyen felelőssége van egy tizenhat éves kislánynak, aki tudatosan alibit biztosít egy sorozatgyilkosnak, na meg hogy szeretheti-e egy nőgyűlölőnek tűnő sorozatgyilkos a saját lányát. (Amiben hiányérzetem van az az, hogy nem derült ki, hogy a feleségét szereti, vagy szerette-e egyáltalán?)

The Fall season 2 Jamie Dornan

“Lefeküdt már vele? Ha nem, ne tegye meg, fantáziáljon róla az sokkal jobb.”

Aztán a végére azért szépen magyarázatot kapunk arra, hogy Spector valójában nem gyűlöli a nőket, hanem a fiatal kora óta elnyomott szexuálisa fantáziáját nem tudta tovább kordában tartani, s bár ezen a ponton többször is ellentmondásba kerül önmagával, végül szépen kirajzolódott, hogy hogyan lett a fiatalon árvává lett, így intézetekben felnövő Spectorból kéjgyilkos. Az ellentmondásos karakterisztika egyébként Stella Gibsonnál is felüti a fejét, hiszen az első évadban még egy erős független nőként tetszelgő nyomozónőről a naplóját olvasó Spector rántja le a leplet: “Molesztálta magát kiskorában az apja? Nem. Pedig biztosan nagyon szerette volna.” De egyébként Stella Gibson karaktere sokszor kerül önellentmondásba, ami valószínűleg tudatos a készítők részéről, csak hát ezt nem minden esetbe tudja a néző hova tenni. Ilyen volt például az, hogy az utolsó jelentben nem a kollégájához, hanem Spectorhoz rohant oda. Érdekes nem?

A The Fall második évada – mint fentebb is említettem – nem a kéjgyilkosságokról, hanem a bizonyítékok gyűjtéséről és a meggyanúsításról szól (amellett, hogy még egy eltűnt nőt meg kellett találni), sajnos itt már sok szerepet a nyomozói munka, többet is mint kellene, hiszen elveszi a karakterekről az időt. Azt viszont szerencsésnek tartom, hogy Paul Spectort, nem mint valami óraműpontossággal mindent előre látó géniuszt állították be, hanem mint hús-vér embert, aki azért simán bele tud rondítani a saját terveibe. Azt mondjuk nem nagyon értem, hogy Spector, amikor elkezdte érezni, hogy szorul a nyaka körül a hurok, miért nem fogta menekülőre a dolgot.

The Fall Katie Benedetto

A rengeteg ködös mozzanat ellenére is kiváló sorozat volt a The Fall, aminek a fináléja valahol úgy tökéletes ahogy van, valahol meg eléggé lyukas, de ezt mindenkinek magának kell megítélnie. Az biztos, hogy Stella és Spector kihallgatószobás párbeszéde lehetett volna erősebb, sötétebb, de ebben az esetben meg eléggé elveszítette volna az identitását a sorozat, hiszen tíz részen keresztül nem ezen az úton haladt, miért pont az utolsó epizódban akartak volna irányt váltani és egyébként is, még a kihallgatószobás jelenetsor után is kaptunk jó pár utalást a sorozatgyilkos lélektanára, na meg Spector azt is megígérte, hogy ez még csak a kezdet…

A szálakat javarészt elvarrták, s bár kissé sablonos módon, de lezárták a sorozatot (oké cliffhangerrel), ami szomorú, hiszen nagyon reménykedtünk egy esetleges harmadik évadban, de ez alapján azt mondom nem lesz. Sebaj, jöhet a Katie Benedetto-s spin-off!

Kapcsolódó

A Birmingham bandája a 6. évadával véget ér

A Birmingham bandája az alkotók szerint valamilyen formában tovább élhet, könnyen lehet, hogy valamelyik szereplő spin-offot kap.

A Netflix és a BBC sorozatai kapták a legfontosabb díjakat a Nemzetközi Emmyn

A Netflix nyert idén a nemzetközi televíziózás legjobb produkcióit elismerő Nemzetközi Emmy-díjátadó ceremónia két fő kategóriájában hétfőn.

A Waczak Szálló rasszizmusára még a sorozat alkotói is rácsodálkoztak

Sem John Cleese, sem Terry Gilliam, de a legtöbb néző sem érti mitől rasszista a Waczak Szálló.

Tom Hardy esti meséket olvas fel a tévében

Tom Hardy hamarosan visszatér a BBC gyerekcsatornájára, hogy esti meséket olvasson fel a gyerekeknek.

Most a címlapon

Megérkezett A nomádok földje szinkronos előzetese

A számos díjat elnyert, Oscar-esélyes film, a Frances McDormand főszereplésével készül A nomádok földje a magyar mozikba is látható lesz.

Ben Affleck kidobta a kukába Ana De Armas posztereit

Ben Affleck és Ana de Armas szakításától hangos Hollywood, meg a brit bulvársajtó.

A Bridgerton család főszereplője hajnalban kelt, hogy a szexjelenetekre rágyúrjon

Rege-Jean Page a Netflix médiabirodalom legújabb sztárja, aki eléggé megdobogtatta a női nézők szívét A Bridgerton család címet viselő sorozatban.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet