Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

THE MIST 1. évad kritika – A köd igencsak félrement Stephen King adaptáció lett

Bár a közelmúltban igencsak megszaporodtak a Stephen King adaptációk, azért valljuk be, nem mindegyik sikerül minden igényt kielégítően. És akkor itt A köd.

The Mist A köd sorozat

Még a Kolorádói kölyök című regényt feldolgozó és más Stephen King történetekre is utalást tevő Haven 5 évadon keresztül masszívan szórakoztatni tudott, addig például a rekordnézettséggel debütáló A búra alatt a 2. évadára kifejezetten unalmas és nevetséges lett. A köd (amelyből Frank Darabont 2007-ben egy igencsak rendben lévő horror készített) leginkább A búra alatthoz hasonlítható, annyi különbséggel, hogy ennek biza még a kezdése sem volt ígéretes, nem hogy az első évada.

A búra alattal kapcsolatos párhuzam nem véletlen, hiszen A köd főhősei is egy kisvárosban rekednek, igaz őket nem egy láthatatlan búra, hanem egy mindent beborító köd zárja el a külvilágtól. Bár a távolságbeli különbségek minimálisak ez esetben, mégis csak három helyszínen játszódik a sorozat, amely elsősorban az újraegyesülni kívánó család(tag)ok szemszögéből mutatja be a történetet, de persze nem kihagyva olyan rettenetesen erős karaktereket, mint a szélhámos drogos csaj, az amnéziás katona, vagy éppen a mindenféle ködös jövendölésekkel a többieket hergelő öreglány.

A köd sorozat

És igen, A búra alatthoz hasonlóan A köd is elsősorban azt próbálja bemutatni, hogy jöhet bármilyen természetfeletti, mindig is az ember lesz az ember legnagyobb ellensége, de eközben végig lebegteti a háttérben a misztikumot, amiből írd és mond semmit nem akar megválaszolni.

Persze az egész sorozatban leginkább a karakterek (pontosabban azok hiánya) voltak a legidegesítőbbek, hiszen egy valamire való szimpatikus figurát nem tudtak felmutatni, még ha a Morgan Spector által alakított Kevin közel is állt ehhez. És tegyük is hozzá, hogy mégis a legracionálisabban a mindenféle elvonási tünetekkel küszködő Mia viselkedett és az őt alakító Danica Curcicon lehetett látni, hogy próbál valami mélységet adni a karakterének. Márpedig sorozatot nézni úgy, hogy nincs kivel szimpatizálni, együtt érezni vagy valaki helyébe beleképzelni magunkat… na hát azt piszok nehéz.

A köd Danica Curcic

Így hát nem is nagyon lehet megérteni a tetteket… Még a természetfeletti poklot, látomásokat az emberekre rászabadító köddel érintkezők tetteire van magyarázat, addig arra nemigen, hogy a plázában rekedt átlagemberek 5 nap alatt miért kezdenek el legyek urát játszani, vagy hogy a helyi rendőrfőnök egy ránézésre is bolond öregasszony szavainak hatására miért segédkezik abban, hogy rágyújtsák a templomot azokra, akik nem tartanak velük… Nem hiszem, hogy van az az élethelyzet, amiben 5 nap alatt ennyit változhat az ember világnézete és értékrendje…

Persze racionális magyarázatot találni ezekre a kérdésekre nemigen fogunk, hiszen maguk az alkotók sem igyekeztek megválaszolni semmit azon kívül, hogy ki becstelenítette meg Alexet (Gus Birney)… csak a mézesmadzagot húzták el többször is előttünk. Az évad végén aztán kiderülhetett volna, hogy mi a köd pontosan, de a félbehagyott párbeszédekből, a “majd elmondom” -okból csak a 2. évadra (vagy arra se) tartogatják a válaszokat. Már ha ilyen minőség mellett lesz 2. évad.

Adrian (l-Russell Posner) arrives at the mall and gives Alex (c- Gus Birney) the bad news about Kevin in Episode 9 of Spike's THE MIST, from a story by Stephen King, which premieres on August 17 at 10 PM, ET/PT.

The Mist (Spike)
30%
Pocsék

Az eredeti történet klausztrofób hangulatából szinte semmi nem maradt, de sajnos a gyilkolászásba sem sok fantázia szorult. Ennyire karakterüres, vontatott, semmiről nem szóló sorozatot nem is tudom mikor láthattunk utoljára, minden esetre megnéztük volna Stephen King arcát amikor meglátta mit tettek a remekművével.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<