THE TERROR sorozat – A Lost és A dolog szerelemgyerekétől szó szerint belénk fagy a …

Dan Simmons története egy rejtélyes igaz történeten alapul, az üres helyeket pedig a szerző a saját képzeletével töltötte fel.

1845-ben Sir John Franklin irányítása alatt két hajó – az Erebus és a Terror – indult útnak Londonból 134 emberrel a fedélzeten, hogy megtalálják az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti tengeri átjárót. Erre a tizenkilencedik század során többen is vállalkoztak, bár sikertelenül, a szóban forgó kaland azonban igazi katasztrófába torkollott: a felfedezőknek minden korábbinál hidegebb téllel kellett szembenézniük, ráadásul 1846-ban el sem jött a nyár, így a hajók a kanadai Viktória-szorosban, a Vilmos király-sziget közelében a jég fogságába estek.

Annyit tudunk a későbbi mentő- és kutatóexpedíciók eredményeiből, hogy 1848 áprilisában a betegségek és még ki tudja, mi miatt jócskán megfogyatkozott legénység – maga Franklin 1847. június 11-én hunyt el – elhagyta a hajókat és a szárazföldön dél felé indult, a legközelebbi lakott területtől viszont több száz kilométer választotta el őket. A felfedezőutat senki sem élte túl; ez volt az egyik első tragédia, amivel a brit média hosszú időn át komolyan foglalkozott, még az expedíció története számos irodalmi alkotást ihletett meg. Az expedícióval meglepő részletességgel foglalkozik a magyar Wikipedia oldal, érdemes rászánni az időt a végigolvasására.

Az 1980-as években folytatott ásatások eredményei szerint a hideg és az éhség mellett skorbut, tüdőgyulladás, tuberkulózis és ólommérgezés vezetett a csoport pusztulásához. Egyes csontokon talált vágásnyomok kannibalizmusra utalnak.

2014 szeptemberében egy robot-tengeralattjáró segítségével megtalálták az expedícióhoz tartozó egyik hajó, az Erebus jó állapotban megőrződött roncsát a Victoria-szorosban, a Vilmos király-sziget közelében. Két évvel később ugyanott a Terrort is megtalálták. A hajóroncsot “csaknem eredeti állapotában” fedezték fel 25 méter mélyen. John Newton kanadai ellentengernagytól azt is tudjuk, hogy a két jármű mintegy 46 méterre fekszik egymástól a hullámsírban és az is kiderült, hogy a hajók olyan remek állapotban voltak, mintha egy időkapszulába zárták volna őket.

Nem véletlen hát, hogy Dan Simmons író lecsapott a történetre, ahogy az sem, hogy Ridley Scott és az AMC is szemet vetett rá, majd közös erővel – hazánkban forgatva – meg is alkották a sorozatot, amely első előzetese alapján – ahogy azt a címben is említettük – leginkább a Lost és a Dolog szerelemgyerekére emlékeztet minket, de persze abban bízunk, hogy teljesen egyedi, tévétörténelmi szériát kapunk.

A lenti galériában (a kis bélyegképekre kattintva) megismerkedhetünk a sorozat – Ciaran Hinds, Jared Harris, Tobias Menzies, Christos Lawton, Matthew McNulty, Paul Ready, Nive Nielson és Adam Nagaitis által alakított főhőseivel, illetve a nem kicsit hangulatosnak tűnő atmoszférából is ízelítőt kapunk.

Március 29-én este 10 órakor debütál hazánkban az AMC saját gyártású tízrészes thriller sorozata, amelynek az első két részét már 27-én hajnali 3-kor, a világpremierrel egy időben is megnézhetik az igazán kíváncsiak – ráadásul az alapjául szolgáló könyv magyar nyelven az AMC sorozattal szinte egy időben, március végén kerül a könyvesboltok polcaira az Agave Könyvek gondozásában

Forrás Endless.hu
Szólj hozzá