Filmek, sorozatok, kultúra

THE WALKING DEAD 10. évad: Gamma, az Amerikai szépség

Thora Birch alakítja Gammát a The Walking Deadben. De mit kell tudnunk a színésznőről?

Talán kevesen tudják, de a The Walking Dead 10. évadában egyre fontosabbá váló karakter Gamma, vagyis Mary szerepét az Amerikai szépséggel ismertté váló Thora Birch alakítja.

A színésznő aki éppen a napokban tölti majd a 38. születésnapját, már gyerekkorától a filmipar szerves része, ugyanis már hat évesen állandó szereplője volt a Day by Day címet viselő sitcomnak, majd annak kaszáját követően a Parenthood (Vásott szülők) címet viselő sorozatban szerepelt.

Zűrös majom

Néhány családi vígjátékot (Gézengúzok karácsonya, Hókusz pókusz, Zűrös majom) követően 17 évesen jött el számára az áttörés, ugyanis ekkor kapta meg Sam Mendes első nagyfilmjének az egyik főszerepét. A fiatal színésznő Kevin Spacey és Anette Benning lányát, Jane Burnhamet alakította az Amerikai szépségben, ami aztán le is tarolta az Oscar-gálát és 8 jelöléséből 5-öt díjra váltott, őt magát pedig a brit Oscar-díjként is jellemzett BAFTA-díjra terjesztették fel a legjobb női mellékszereplő kategóriában – de végül nem kapta meg a díjat.

Amerikai szépség

Thora ennek ellenére nem lett Hollywood rocksztárja (igaz 2002-ben még egy Golden Globe-jelölést kapott a Tétova tinédzserek főszerepéért, amelyben Scarlett Johansonnal közösen főszerepelt) és inkább továbbra is kisebb szerepekben láthattuk, ahogy tulajdonképpen a The Walking Deadben is, bár nincs kizárva, hogy a színésznő karaktere főszereplővé lép elő a későbbiekben.

Meg is érdemelné, hiszen Hollywood, mint sok más gyerekszínészhez, hozzá sem volt kegyes. Az évszázad elején még Thora Birch volt Hollywood egyik legmegbízhatóbb fiatal színésze, de a hollywoodi álomgyár bármennyire is szeret gyerekekkel pénzt keresni, nem szereti őket gondozni, ha azok felnőtté válnak.

A színésznő a Suttogók színre lépésével, a We Are the End of the World címet viselő epizódban bukkant el először a sorozatban, az elmúlt epizódokban azonban egyre fontosabbá vált szerepe, így eléggé aktuálissá vált, hogy megmutassuk ki van a maszk mögött. Gamma karaktere Darylhez hasonlóan nem a képregényekből átélt karakter, hanem tudatosan a tévésorozathoz írták, így képregényes ismeretekre sem lehet hagyatkozni azt illetően, hogy meddig tervezik életben hagyni a mellékszereplőkkel általában mostohán bánó sorozatban.

És ahogy Alpha esetében, úgy Gamma esetében sem győzzük hangsúlyozni mennyire jó munkát végeznek a The Walking Dead maszkmesterei.

Facebook
<