Hír és közéleti magazin

Erősen zárta 2013-at a The Walking Dead 4. évada

Rövid de nagyon tartalmas két hónapon vagyunk túl, hiszen nagyjából ennyi ideig tartott, hogy örömködhettünk azon: végre visszatért a The Walking Dead. Bár az új showrunnertől nagyon féltettük a sorozatot, most már biztos Scott Gimple érkezése nagyon jót tett az eseményeknek.

Rövid de nagyon tartalmas két hónapon vagyunk túl, hiszen nagyjából ennyi ideig tartott, hogy örömködhettünk azon: végre visszatért a The Walking Dead. Bár az új showrunnertől nagyon féltettük a sorozatot, most már biztos Scott Gimple érkezése nagyon jót tett az eseményeknek.

TWD2 prison

A helyzet az, hogy így visszagondolva korai volt nem lelkesednünk az új évad első része után, ugyanis ami azután következett nagyon meggyőző volt. Az események beálltak, kitört a börtönben a járvány,a zombik odakint egyre inkább rázták a kerítést, odabent pedig az évad szempontjából legfontosabbnak bizonyuló karakter, Carol néni matek helyet azt okította a fiatalságnak, hogyan kell megölni egy zombit és ez a kavalkád végül egészen új színt vitt a sorozatba.

twd governorA közepes idénynyitót egy nagyon erős, összefüggő 4 rész követte – amit nem győztünk dicsérni – majd kvázi spin-offként megkaptuk a Kormányzót, akit már nem szabad így hívni és láthattuk hogyan építi fel újra önmagát és hogyan talál új motivációt ahhoz, amihez a legjobban ért. Kill them all.

Féltünk tőle. Nagyon féltünk tőle, hiszen az előző évadban látottakat láttuk megismétlődni lelki szemeink előtt és nem voltunk biztosan benne, hogy azok után, amit a 2-5. részig láttunk, így kellene a midseason-finálénak nekimenni. Csalódtunk is, meg nem is.

Pozitívum, hogy voltak hatalmas pillanatok az évadban és hatalmas pillanatok a fináléban is, hiszen több mint felkavaró jelenetekkel sokkoltak minket a készítők. És itt nem kifejezetten Judithra gondolok – akit volt, aki meg is siratott -, hiszen az én véleményem az, hogy nem véletlenül mutatták a két kislányt hogy szerencsétlenkedik a bébihordozóval, valószínű, hogy kivették belőle és felrakták a buszra. De, ha már a két kislány szóba jött, éppen ők szolgáltatták a legsokkolóbb jelenetek egyikét, éles kontrasztot mutatva a Kormányzó jobb sorsra érdemes “nevelt” lányával és megmutatva, hogy mennyire szükséges volt mindaz, amit Carol okított nekik a zombisuliban.

TWD-408-Governor-Lilly-Meghan

A fináléban azonban több nem életszerű dolog is végbement és nem a sokak által felrótt, hogyan likvidáljunk egy tankot, vagy miért tegyük tönkre a kerítést, ha bemehetnénk a kapun, amit sokkal könnyebb megjavítani jelenetre gondolok, hanem arra, hogy Rick monológja után minimum megkérdeztem volna a mellettem állót, hogy “Te, ki a fene ez a Brian és miért is ölnénk meg mindenkit a parancsára, ha ez a Rick arc azt mondja, hogy kényelmesen elférünk a börtönben is egymás mellett?”– Sokkal életszerűbb lett volna nem? Igaz akkor nem lett volna a nagy konfliktus és nem lett volna esély arra, hogy egy-két karakter megint elhulljon. Na de azért azt a hisztit kicsit erősnek tartom, ami mondjuk itt megy le, hiszen bár bőven hozzájárult Rick jellemének fejlődéséhez, Hershel egyáltalán nem volt annyira fontos karakter, hogy a hiánya később feltűnő legyen.

twd2Ha a börtönkapunál elhangzó mondat még mindig nem győzte meg a nézőt arról, hogy Kormányzónk nem másokat, hanem önmagát akarta eddig meggyőzni arról, hogy megváltozott, akkor a jobbra látható kép következménye, a rezzenéstelen arccal való fejlövés után kétség sem fért ahhoz, hogy ez az ember nem hogy semmit nem változott, még rosszabb lett, mint előtte.

Mika Lizzie The Walking DeadMásrészt a kis Meghan (Meyrick Murphy) halála még legalább két kulcsfontosságú momentumig vezetett, amelyek közül az egyik nyilvánvaló volt: nincs biztonságos hely többé ezen a földön.

A másik pedig, na arra még várni kell egy kicsit, mindenesetre mint mondtam éles a kontraszt, ha azt nézzük mit reagált Meghan vészhelyzetben és mit reagált az árván maradt, Carol néni által kikupált kis Lizzie (Brighton Sharbino) és Mika (Kyla Kenedy) Samuels amikor cselekedni kellett.

twd 4 8Na de ugye nem ők a fontos, hanem a nagy revans, amit a Kormányzó kívánt venni Michonne-on és Ricken és ami majdnem sikerült is – szerencsétlenségére azonban kedvenc kardforgatónk nagyon szavatartó ember és ha valakinek megígéri, hogy megöli – akkor az úgy is lesz.

Rick ezzel szemben, mintha tényleg sokkal visszafogottabb lenne mint eddig, persze már kevésbé emésztette a düh (mostanáig), jól láthatóan került minden konfliktust, igyekezett kizárni a világot és csak arra összpontosított, hogy Carlnak és Judithnak mindig legyen étel, gyógyszer és minden ami a túléléshez szükséges. Mondjuk például egy olyan túlélésbiztos börtön, amilyet totálisan szétvert a Kormányzó a mindig suttogó Kirk Acevedo által alakított Mitch Dolgen.

Igaz akkor nem lett volna a nagy konfliktus és nem lett volna esély arra, hogy egy-két karakter megint elhulljon – írtam néhány bekezdéssel feljebb, pedig még csak nem is erre kívánták kihegyezni az évadot. És talán még csak nem is az üres bébihordozóra, bár minden valószínűség szerint ez maradt meg leginkább a nézőkben.

twd judith is missing2

A sorozat mostanra teljesen átlényegült egy apa-fia történetté, amely erre az évadra teljesen kicsúcsosodott és amelyben nagyszerűn alakított a korábban többször színészileg nem túl erősnek mondott Andrew Lincoln és a Carlt alakító Chandler Riggs is, hiszen nagyszerű kémia működik köztük mostanra, tényleg egy apát és fiát jelenítik meg a vásznon – persze a cél sosem lehetett más.

TWD

A nagy leszámolásnak hitt epizód egy újabb fejezetet nyitott a The Walking Deadben, hiszen amellett, hogy az eddig egy csapatot alkotó főhősök szétszéledtek, számtalan kérdés maradt megválaszolatlanul. Egyrészt nem tudjuk, hogy akkor most mi is lett Judith-tal. Ki jutott fel a buszra és ki nem? A kisebb csapatok akiket néhány jelenettel a vége előtt még együtt láttunk vajon együtt is maradtak-e? Hogyan tovább, a folytatás rámegy arra, hogy újra összeverbuválják a főhősöket? És mi van Carollal? És ki a fene etette patkányokkal a zombikat? És te biztos vagy abban, hogy Lilly (Audrey Marie Anderson) tényleg megadta a kegyelemdöfést kegyelemlövést a Kormányzónak? Februárban kicsit közelebb leszünk a válaszokhoz, vagy nagyon nem. Minden Scott Gimple-éken múlik.

twd shoot governor lilly

10/8