Betekintő: The Walking Dead 10×17

A The Walking Dead 10. évada folytatódott és ahogy azt az AMC ígérte, a folytatás szorosan kapcsolódik az eddigi eseményekhez, mégis egy önállóbb, érzelmesebb hangot ütnek meg.

A 10. évad 17. része a Home, sweet home (Otthon, édes otthon) címre hallgat és Maggie (Lauren Cohan) történetét veszi górcső alá. Az epizód úgy tud visszatekintés lenni arra az időszakra, hogy Maggie elhagyta Hilltopot, hogy nem a múltban játszódik, mégis számtalan égető kérdésre számot kapunk Maggie elmúlt éveivel kapcsolatban.

The Walking Dead 10 17 Maggie

Röviddel azután, hogy Maggie tulajdonképpen a legjobbkor bukkant fel új társaival az oldalán, máris megkaptuk a Maggie-központú epizódot, amelyben már kaptunk utalásokat a Negannel (Jeffrey Dean Morgan) való következő konfliktusára.

A nézők hónapok óta azon gondolkodnak, hogy mi lesz Maggie reakciója, amikor meglátja, hogy Negant (Jeffrey Dean Morgan) szabadon engedték fogáságából, de aki véres ütközetre számít az csalódni fog, egyelőre csak hideg pillantásokban volt érezhető, hogy kettejük múltja egyáltalán nincs még lezárva.

Arról már korábban is sokszor beszéltek maguk a szereplők is, hogy mit várnak ettől a találkozástól, ahogy az is izgalmas kérdés, hogy a mindig is gyerekközpontú Negan milyen kapcsolatba kerül majd a kiköpött kis Glennnek néző Hershel Jr.-ral, vagyis Maggie fiával.

The Walking Dead Hershel junior

Egyértelműen a legmeglepőbb ebben az epizódban az volt, hogy miként sikerült flashbackek nélkül elmesélni Maggie háttértörténetét. A teljes epizódban egyetlen visszatekintés sincs, pedig valószínűleg sokan arra számítottak, hogy az események visszakanyarodnak majd a Rick halála és Maggie eltűnése körüli idővonalra. Nagy meglepetésre azonban mindezt csupán párbeszédekkel is megoldották, úgy, hogy az tökéletesen építette Maggie karakterét, miközben tökéletesen illetek ezek a beszélgetések az aktuális epizód cselekményébe.

A The Walking Dead továbbra is azon a remek úton halad, ami nagyjából a 9. évad közepe óta érzékelhető, az írószoba sokkal jobban ráérzett arra, hogy mélységet adjon a karaktereknek, ilyenkor tényleg elhamarkodottnak tűnik a döntés, hogy a sorozatot jövőre befejezik. Persze, valahol jó, hogy nem húzzák a végtelenségig, ami ismét csak minőségromláshoz vezetne, de a sorozat minősége sosem zuhant akkorát, mint ahogy azt a nézettségi számai mutatják, egyszerűen arról van szó, hogy a The Walking Dead is a peak-streaming és a VOD, vagyis a magváltozott tartalomfogyasztási szokások áldozata lett.

Egyrészt már már rengeteg a minőségi tartalom a streaming-platformokon, így bőven belefér, hogy az USA-ban valaki lemaradjon a pár éve még “eseménynek” számító aktuális The Walking Dead epizód premierjéről, főleg úgy, hogy ezt másnap reggel pótolhatja az AMC dedikált felületén vagy más streaming-szolgáltatásban. Nem is beszélve arról, hogy az epizódok a már említett dedikált AMC-platformon a tévés premier előtt nézhetők, így a hardcore rajongók nem várják ki a tévés premiert.

Ettől persze még bőven veszített a rajongói táborából a sorozat, de a rajongók talán éppen akkor léptek le, amikor a The Walking Dead újra a minőség útjára lépett. A mostani epizódban is tetten érhető az a folyamatos megújulás, ami a sorozatra jellemző, ezúttal főleg az aláfestő zenék lettek kifejezetten ízlésesen és modernen az epizód alá pakolva.

A mostani epizódban ráadásul egy újabb veszélyforrást vezetnek be, a Reapers (Aratók) néven ismert rejtélyes “vadász” csoportot, akik elég kegyetlen ellenfélnek tűnnek és eddig a szekták nem is nagyon voltak jelen a The Walking Dead univerzumában, pedig eléggé adja magát a dolog. A “Pope megjelölt téged”-ből arra következtetünk, hogy itt bizony valami szektás vonal lehet a háttérben, de természetesen majd kiderül.

Maggie és Daryl (Norman Reedus) beszélgetései eközben bőven megtöltik tartalommal az epizódot, tényleg megvolt az az érzelmi mélysége, amit az alkotók ígértek, de a két új szereplő, Elijah (Okea Eme-Akwari) és Cole (James Devoti) is biztató, különösen Elijah, ugyanis ő az a titokzatos és eddig igencsak magabiztosnak tűnő srác, akire a 10. évad fináléjában csodálkozhattunk rá.

The Walking Dead 10 17 Daryl Carol Cole

A The Walking Dead 10. évadának 17. része után elmondható, hogy indokolt volt hozzápakolni az évadhoz pár extra epizódot, kifejezetten jó oldaláról fogták meg az ismereteink kibővítésének a lehetőségét, úgyhogy izgatottan várjuk a további részeket.

A The Walking Dead magyarországi vetítésével kapcsolatban továbbra sem szolgálhatunk jó hírekkel, így a sorozat új epizódja a Magyarországon tartózkodó nézőknek csak némi trükközéssel érhető el.

A jó hír azonban, hogy a The Walking Dead 11. évada a legoptimistább becsléseinknél is hamarabb kerül bemutatásra.