The Walking Dead: World Beyond sorozatkritika

Azt nem lehetne állítani, hogy a The Walking Dead tévés univerzuma – túlélősorozat létére – életigenlő lenne, vagy, hogy bármilyen pozitív jövőképpel is szolgált volna valaha, de úgy tűnik, hogy eljött annak is az ideje, hogy a zombiverzum alkotói valami reménytelivel is szolgáljanak.

Megérkezett ugyanis az első olyan The Walking Dead-sorozat, amelyben nem az általunk ismert világ pusztulását, hanem egy a főszereplők által nem ismert világ újjáépítését szándékozik bemutatni, mindezt egy tulajdonképpen roadmovienak tekinthető felnövéstörténetbe ágyazva.

The Walking Dead World Beyond

Persze alapvetően a The Walking Dead és a Fear The Walking Dead is egy túlélőtörténet, hiszen a hősei mindig is egy biztonságos hely létrehozása törekedtek, de a World Beyond odáig megy ebben, hogy egyenesen a civilizáció újjáépítését tűzte ki maga elé.

A The Walking Dead: World Beyond azt a közösséget mutatja be, amelyre már a másik két sorozatban is hivatkoztak különböző szimbólumok szintjén (hogy mást ne említsünk, ők az a helikopteres csapat, akik magukkal vitték a The Walking Dead 9. évadának 5. részében a félholt Rick Grimest). A Polgári Köztársaság nem titkolt célja, hogy újra egy egységes államot hozzon létre az Egyesült Államok területén (vagy ameddig a kezük elér), de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ebben a történetben ők lennének a jófiúk, ugyanis egyáltalán nem válogatnak az eszközökben.

Sőt, még csak nem is ők a főszereplők, az ugyanis négy fiatal, akik úgy döntenek, hogy meglógnak az őket egész életükben tanító, nevelő, biztonságosnak és civilizáltnak tűnő közösségből: van közülük aki küldetéstudatból (apja megkeresésére indul), de van aki csak kalandvágyból vág neki az ismeretlennek, nem is sejtve, hogy az út egy hatalmas összeesküvés része csupán – és azt sem sejtve, hogy a közösség, amit pár napja hátra hagytak, már nem létezik.

A The Walking Dead: World Beyondnak megvan a saját hangja: romantikusabban, szebben fényképezett sorozat, ami a korábbi sorozatokhoz képest merészebb vizuális újításokkal kísérletezik (ez már a főcímeken is érezhető), mégis kiválóan kapcsolódik a The Walking Dead és a Fear The Walking Dead cselekményszálaihoz.

Valahol persze egy újabb bőr lehúzása, de talán szebb értelmezés, ha a már meglévő univerzum és ismereteink kitágításaként tekintünk rá, amely komoly tanulságtörténet is egyben. A World Beyond nem a gyerekszereplők és az apokaliptikus környezet ellenére nem a Legyek Ura, sokkal inkább egy választópont: a fiatalok életének abba a pillanatába nyerhetünk betekintést, amikor elválik, hogy jó vagy rossz ember válik belőlük.

Emellett, ahogy az egyik főszereplő is kimondja: ők lehetnek egy társadalom utolsó generációja, vagy akár egy új társadalom első tagjai, vagyis formálói is.

Persze maga a sorozat nem gondolkodik ennyire nagyban, kis küldetéseket ad a szereplőinek, akiknek motivációit, mozgatórugóikat flashbackek segítségével ismerhetjük meg. Az meg legalább a Lost óta helytálló, hogy flashbackekkel minden korábbinál jobban lehet karakterizálni egy történet szereplőit.

Itt is kiválóan működik, sőt érdemes belegondolni abba, hogy mennyire jól működött volna, ha az anyasorozatban is élnek vele, de talán éppen ez az, ami a legjobban képes elválasztani a World Beyondot, a korábban bemutatott két sorozattól.

Egyébként a World Beyondban sem a zombik jelentik a legnagyobb fenyegetést, itt is az ember-embernek farkasa elv az irányadó, sőt talán még hatványozottan is, hiszen a főhősei olyan fiatalok, akik nem csak a zombikat, de az emberi gonoszságot és a manipulációt sem tapasztalták meg eddigi életük során (mint mondjuk Carl Grimes ennyi idősen), vagyis nem csak testi erejüknél (pontosabban gyengeségüknél) fogva vannak kitéve a különböző szándékkal őket terelgető felnőtteknek.

A karakterek kifejezetten szerethetők és nagyon jól működnek együtt, de ugyanez elmondható az őket kalandjaikon végig kísérő felnőttekről is, vagyis a főszereplő hatosban megvan a kémia és a dinamika, ráadásul a karakterek fejlődése is ésszerű határokon belül mozog.

A történet nem hemzseg a logikai bukfencektől (mondjuk az Iris által rajzolt USA-térképen forgattam a szemem, hiszen már rég nincsenek meg azok a határok), lassan, de biztosan megy előre és azért bőven akad egy-két igencsak meglepő fordulat is a sztoriban.

A The Walking Dead: World Beyond legnagyobb erőssége mégis inkább az, hogy mer és tud is más lenni, mint az eddig elkészült két sorozat, mégis kiválóan kapcsolódik be akár a The Walking Dead 10. évadának, akár a Fear The Walking Dead 6. évadának idővonalába.

A The Walking Dead: World Beyond Scott M. Gimple és Matt Negrete sorozata. Főszereplői Julia Ormond, Nicolas Cantu, Alexa Mansour, Nico Tortorella, Aliyah Royale, Annet Mahendru, Hal Cumpston és Ted Sutherland.

A The Walking Dead: World Beyond az Amazon Prime kínálatában érhető el, eredetileg az amerikai AMC-n mutatták be.

A sorozatot két évadra rendelte be az AMC, a második évad 2021 nyarán vagy őszén kerül majd képernyőre.

Forrás Szkecs