Tíz kicsi halott


And Then There Were None minisorozat kritika

Tíz kicsi néger éhes lett egyszer; s vacsorázni ment,
Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s megmaradt kilenc.

Kilenc kicsi néger későn feküdt le, s rosszat álmodott,
Egy el is aludt másnap, s nem maradt, csak nyolc.

Nyolc kicsi néger sétára ment egy szép kis szigeten,
Egy ott is maradt örökre, s így lettek heten.

Hét kicsi néger tűzifát aprít, gyújtóst hasogat,
Egyik magát vágta ketté, s már csak hat maradt.

Hat kicsi néger játszadozik a kaptárok között,
Egyet megcsíp egy kis méh, és nem marad, csak öt.

Öt kicsi néger tanulgatja a törvény betűjét,
Egyik bíró lesz a végén, s marad, csak négy.

Négy kicsi néger tengerre száll, és egy piros lazac
Egyet lépre csal, bekapja, s csak három marad.

Három kicsi néger állatkertben jár, egy nagy medve jő,
Egyet keblére ölel, és így marad kettő.

Két kicsi néger kiül a napra s sütkérezni kezd,
Egyik pecsenyévé sül és nem marad, csak egy.

Egy kicsi néger magára hagyva, árván ténfereg,
Felköti magát, és vége is, mert többen nincsenek.

And Then There Were None

Még Karácsonykor vetítette le a BBC az And Then There Were None (És végül nem maradt senki) címet viselő három részes sorozatot, amely Agatha Christie 10 kicsi néger című regényén alapszik, ami meg ugye először 10 kicsin indián címen lett megfilmesítve, de Magyarországon például A láthatatlan hóhér címen jelent meg először magyarul.

Na de a lényeg, hogy Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényéről van szó, amely számtalan feldolgozást kapott már és reméljük, hogy fog is kapni a jövőben, mert ez  történet egyszerűen kiszakíthatatlan a popkultúrából. (Többek közt az egyik kedvenc Family Guy epizódom is erre épül.)

And Then There Were None table

A történet főhőse 10, javarészt egymásnak teljesen idegen ember (ezt most ide wikipédiázom az egyszerűség kedvéért)

Anthony James Marston – Gazdag család gyermeke, aranyifjú. Amorális, öntörvényű, nem érdeklik mások érzései, szenvedései.

Mrs. Ethel Rogers – Ideges háziasszony és szakács. Szellemszerű, fakó arca, világos szeme van, láthatólag súlyos gondok gyötrik. A személyzet tagja.

Mr. Thomas Rogers – Ethel férje, komornyik, világéletében keményen dolgozott.

John Gordon Macarthur tábornok – Nyugalmazott első világháborús hős. Magányosan él, egykori barátaival, bajtársaival nem tartja a kapcsolatot.

Emily Caroline Brent – Idős, vallásos vénkisasszony. Szigorú elveket vall, képtelen mások megértésére, folyton a Bibliát olvassa.

Philip Lombard – Egyfajta “szerencselovag”, körbeutazta a világot, számos kalandot élt át, a szigetre is “hű társával”, egy revolverrel érkezik meg.

Lawrence Wargrave bíró – Gazdag, nyugalmazott bíró, “vérbíróként” ismert, szigorú ítéletei és gyakori halálbüntetés-kiszabásai miatt.

Dr. Edward George Armstrong – Harley Street-i sebész, gyorsan emelkedett a ranglétrán, de múltbeli alkoholizmusa miatt nem lett elismert orvos.

William Henry Blore – Nyugalmazott rendőrfelügyelő, magánnyomozóként dolgozik, általában rablási ügyekkel foglalkozott, erőszakos ember.

Vera Elizabeth Claythorne – Fiatal tanárnő. Egy múltbeli tragédia miatt nevelőnői munkájával felhagyott.

Mr./Mrs. V. A. Lacky – A sziget rejtélyes és gazdag tulajdonosai, senki sem tud róluk túl sokat.

akikben két közös mégis van. Szinte mindannyian egy bizonyos V.A. Lacky (Valentine Adalbert Lacky) meghívására érkeztek a kis Katona-szigeten álló lakba és mindannyian súlyos titkot őriznek.

adaptációja kisebb változtatásoktól eltekintve végig hű marad Agatha Christie regényéhez, a történetet úgy sikerült filmre vinnie, hogy az az első perctől kezdve az utolsóig feszült, misztikus és vérbeli krimi, amely az utolsó utáni pillanatig tartogat meglepetést.

And-Then-There-Were-None-2

Persze mindez az alapanyag érdeme, azonban mind láttunk már karón varjút, vagyis olyan adaptációkat, amelyek köszönő viszonyban sem voltak az eredeti mű hangulatával, üzenetével, világával.

Itt azonban erről sz sincs. A történet lenyűgöző helyszínen és korhű díszletek közt játszódik, a színészek pedig olyan alapossággal lettek kiválasztva, hogy átlag felett az elmúlt évek legjobb sorozatos castingján vagyunk túl.

and-then-there-were-none-1

Wargrave bírót a Trónok harcában a Lannister-ház fejeként megismert Charles Dance alakítja:; John McArthur szerepében Sam Neillt láthatjuk; Dr. Armstrongot a Fekete vitorlák Flint kapitánya, Toby Stephens kelti életre; William Blore szerepében a Forever és Turn sorozatokból ismert Burn Gormant láthatjuk; Vera Claythorne szerepében pedig a számomra eddig ismeretlen (de most nagyon felfedezett) Maeve Dermody nyújt olyan alakítást, hogy attól leesik az állunk.

Az And Then There Were None a misztikus krimik alapköve, amely olyan ügyesen adagolja a karakterei valódi énjét, ahogy az a tankönyvekben meg van írva és olyan ügyesen adagolja a drámát és a feszültséget, hogy lehetetlen nem egyben ledarálni mind a három epizódot.

Hozzászólás