Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Tom Hardy elszabadul – Venom filmkritika

Venom (2018)

Eltenni a vasvillákat, a Sony első Pókember spin-offja egyáltalán nem lett borzalmas.

A Venom közel sem tökéletes, sőt azt is bátran ki merem jelenteni, hogy egyszernézős alkotás. Ettől függetlenül még prímán el lehet rajta szórakozni, ha nem egy Végtelen háborút vagy egy Sötét lovagot vár az ember. Már a rendkívül képregényhű címszereplő, és Tom Hardy pazar performansza is megéri a mozijegy árát.  

A Sony vadiúj képregény-adaptációjának középpontjában Eddie Brock (Tom Hardy), a San Franciscó-i újságíró áll, aki, miután kihívja maga ellen az Élet Alapítvány nevű űrlényszimbiótákkal kísérletező gonosz szervezet haragját, maga is megfertőződik egy idegen parazitával, Venommal. A vérszomjas szörnyre ezután nemcsak az Alapítvány, de egy hasonló lény is vadászni kezd.

Igaz, hogy a Venom sokkal kevésbé komolyan vehető, mint manapság a képregényfilmek, de az is egyértelmű, hogy Ruben Fleischer (Zombieland) rendező a modern történetek helyett inkább a kilencvenes évek infantilisabb sztorijainak (Halálos védelmező, Planet of the Symbiotes) és animációs Pókember-sorozatának stílusát igyekezett tudatosan megidézni. Ha pedig filmekhez kell hasonlítani a Venomot, olyan címeket említenék meg, mint a Darkman, A maszk vagy a Spawn – Az ivadék, melyek szintén ebből az évtizedből származnak, és a szereplőik szintén kissé rajzfilmszerűek. Emiatt nem kell szeretni a filmet, de az ítélkezés előtt jobb tisztában lenni azzal, mi volt az alkotók célja.

Nem akarok azonban úgy tenni, mintha nem lennének problémák a Venommal. Bármilyen jó is ez a karakter, nem rendelkezik olyan gazdag egyéni mitológiával, amire egy egész filmet lehetne építeni, így a Pókember mellőzésével keletkezett űrt nem igazán tudták mivel betölteni az alkotók (Káosz nem több egy egyfilmes gonosztevőnél). A sztori sajnos nem túl tartalmas, és eléggé sietősen van felépítve. Arra viszont sokáig kell várnunk, hogy a címszereplő teljesen átalakuljon, ami kicsit frusztráló, hiszen mind miatta vettünk jegyet. Azt sem állítom, hogy Tom Hardy nélkül is élvezhető lenne ez a két óra.

A színész, mint mindig, most is rendesen odateszi magát. Hardy őrületének megannyi árnyalata, a fejében szóló szimbiótával folytatott párbeszédei, reakciói és grimaszai, valamint az a már-már Buster Keatont vagy Charlie Chaplint idéző vizuális humor, amit az alakításába csempészett, mind-mind zseniálisak, és simán elterelik a figyelmet a Venom hibáiról. Ennyi energiát még talán senki sem feccölt egy képregénykarakter megformálásába.

Venom gyakorlatilag a képregények lapjairól lépett ki, a maga beteges humorával együtt. Pontosan úgy beszél, mozog és gondolkodik, ahogy azt várnánk, és azt hiszem, nincs olyan képregényrajongó, akinek ne húzódna mosolyra a szája, amikor meglátja a vizuális értelemben is tökéletesen realizált karaktert akció közben. (A szimbiótaharcok egyébként is piszok látványosak.) A PG-13 korhatárjelzés ellenére amúgy a szörny egyáltalán nem finomkodik, és az abszurd felnőtt humornak is bőven jut itt hely. Szerintem nem is létkérdés a magasabb besorolás, mert a figura így is remekül működik.

A színészgárda maradékának igazából nem volt olyan sok tennivalója, de azt azért jó látni, hogy a nagyobb nevek, mint Michelle Williams vagy Riz Ahmed, mind tisztességesen végignyomták a filmet, és nem egy lélektelen rutinmunkával hálálták meg a gázsit.

Összefoglalva tehát, a Venom nem veszi olyan komolyan magát, mint a mai képregényfilmek, és inkább a retro stílus felé kacsingat, ami nem feltétlenül rossz dolog. A sztori gyengeségei miatt Tom Hardy és a remekül életre keltett Venom kárpótolnak minket.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
65%
Erős közepes

Venom első szólókalandja ugyan nem az év legjobb képregényfilmje, de a Tom Hardy alakította karakter tökéletesen el lett találva. A jövőben jó lenne őt együtt látni a tágabb Marvel-univerzum résztvevőivel is.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<