Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

TOP 10 – 2020 legjobb új sorozatai

Az idei évben is nagyon nehéz dolga van a televíziós újságírónak, ha egy Top10-es listát szeretne összerakni 2020 legjobb sorozatai alapján.

Összeszedtük azokat az új sorozatokat, amelyekre tényleg érdemes időt szakítani, főleg, ha nem akarunk semmi olyanba belekezdeni, aminek 4-5 évadát kellene visszanézni ahhoz, hogy képbe kerüljünk.

A listában csak olyan sorozatok szerepelnek, amelyek vagy 2020-ban jöttek ki, vagy a 2019-ben mutatkoztak be, de évadjuk átnyúlik a 2020-as naptári évbe is. A 2020 legjobb sorozatait tartalmazó listánkban abban is segítünk, hogy melyik sorozatot melyik szolgáltató videótárában találod meg.

10. Az idegen (itt találod: Netflix) – már véget ért

A Harlan Coben azonos című regényén alapuló Az idegen (The Stranger) egy Adam Price nevű (Richard Armitage) ügyvédként dolgozó családapa áll, akihez egy napon odasétál egy fiatal nő (Hannah John-Kamen) és közli vele, hogy a feleségének elég sok titka van előtte, jó lenne, ha a körmére nézne. Természetesen ezzel egy olyan lavina indul el a kisvárosban, amit lehetetlen megállítani és aminek lehetetlen megjósolni a végét is. Misztikus elemekkel tarkított, de mindenre ésszerű magyarázatot adó bűnügyi thriller, a brit sorozatok védjegyeivel. A minisorozatról itt olvashatsz bővebben.

Nekik ajánljuk: Agatha Christie-rajongók, a brit drámák kedvelői, akik szeretnek rejtvényt fejteni

9. Hunters (itt találod: Amazon Prime Video) – már véget ért

New York, 1977. Nácivadászok egy csoportjának meggyőződése, hogy a nácik jelenleg is aktívan tevékenykednek az USA-ban és éppen azon dolgoznak, hogy létrehozzák a Negyedik Birodalmat. A sorozat miatt elég sok botrány volt, de már csak Al Pacino, Logan Lerman vagy éppen Josh Radnor miatt is érdemes lenne ránézni, de megsúgjuk, a Hunters egyébként is kiváló.

Nekik ajánljuk: akik szeretik az elborult történeteket, bírják a fekete humort és nem háborodnak fel minden apróságon

8. Locke and Key – Kulcs a zárját (itt találod: Netflix) – már véget ért

A Joe Hill és Gabriel Rodriguez által alkotott képregény hosszú évek nehéz munkájával jutott el az élőszereplős adaptációig. A képregényhez képest némileg család-barátabb lett, de még így is vannak benne olyan részek, hogy azt nehezen fogod megmagyarázni a gyereknek. Történetileg és vizuálisan is kiváló, még azoknak is tartogat meglepetéseket, akik egyébként olvasták a képregényeket. Itt olvashatsz bővebben róla.

Nekik ajánljuk: 1-2 jelenetet leszámítva 10 év felett bárkinek, de főleg azoknak, akik szeretik a szoft-horror elemekkel tarkított fantasztikus történeteket.

7. Devs (itt találod: HBO Go) – a 6. részénél tart a 8 részes évad

Alex Garland, az Ex Machina és az Expedíció filmek alkotója, a 28 nappal később és a Hiperkocka írója ezúttal a híres Szilícium-völgy hírhedtebbik felébe vezet minket, ahol egy Google- vagy éppen Facebook-méretű gigavállalat dolgozik valami nagyon titkos dolgon, aminek megvédéséért még a gyilkosságtól sem riadnak vissza. Egy kémes elemekkel tarkított, nyomasztó hangulatú misztikus tech-thriller hibrid, vagyis igazi ínyencség. A sorozat 1-2 részéről írt kritikánkat itt olvashatod.

Nekik ajánljuk: akik szeretik a különleges történeteket, a műfaji keveredéseket és persze azoknak, akik szeretik az összeesküvés-elméleteket. Spoiler.

6. Ez így nem OK (itt találod: Netflix) – már véget ért

A Netflix ifjúsági sorozata sem való mindenkinek, annak ellenére, hogy papíron a vígjáték műfajába tartozik. A gyakorlatban egy kőkemény hibrid, a fekete komédia, a fantasy-történetek és a horror elemeivel vegyítve. A történet középpontjában egy Sydney Novak nevű tinédzser lány áll, akinek eleve szar életén az sem lendít sokat, hogy természetfeletti képességekre tett szert. A Stranger Things, a Carrie és A kib***tt világvége keverékéről itt írtunk bővebben.

Nekik ajánljuk: akik le akarnak menni az életről, Stephen King-rajongóknak és persze úgy nagy általánosságban a fiataloknak.

5. Servant (itt találod: Amazon Prime Videos) – már véget ért

Egy fiatal philladelphiai házaspár gyermeke elvesztését követően úgy próbálja meg feldolgozni a tragédiát, hogy egy élethű játékbabát nevelnek tovább. A terápia akár működhetne is, ha a babához nem vennének fel egy dajkát, akivel együtt addig ismeretlen erőket engednek be az otthonukba. A sorozat ötlete M. Night Shyamalan (Hatodik érzék, Széttörve, Üveg, Jelek, A falu) fejéből pattant ki és csak annyit mondunk, hogy a legszebb napjait idézi a rendező munkássága. A sorozatban egyébként Antal Nimród két epizódot is rendez, szóval duplán helye van 2020 legjobb sorozatainak listáján.

Nekik ajánljuk: a para történetek, így a horror és a thriller kedvelőinek, vagy csak azoknak, akik most igyekeznek megismerni a műfajt.

4. Messiás (itt találod: Netflix) – már véget ért

Az már biztos, hogy nem lesz folytatása a Netlfix sorozatának, de nem azért, mert ne lett volna jó – hanem mert a koronavírus-járvány közbeszólt. A sorozat középpontjában egy Al-Masih nevű férfi áll, aki előbb a közel-Keleten, majd globálisan kezdi el hirdetni, hogy ő Isten gyermeke. Mielőtt bárki is lebolondozhatná, milliók kezdik el követni világszerte, a CIA-nak meg valahogy be kellene bizonyítania, hogy a férfi egy szélhámos. Csak hogy minden jel arra mutat, hogy nem az. Vajon hogyan reagálna a világ, ha egyszer csak megjelenne Jézus a földön? Erre a kérdésre keresi a választ a Messiás. A sorozat annak ellenére, hogy nem kap 2. évadot, korrekt, elgondolkodtató befejezést kap, érdemes belevágni.

Nekik ajánljuk: Mindenkinek. Felekezettől, vallási meggyőződéstől függetlenül a hívőknek, azoknak akik Isten nevét csak káromkodás miatt veszik a szájukra és persze az ateistáknak is.

3. Az új Pápa (itt találod: HBO Go) – már véget ért

Az Oscar-díjas Paolo Sorrentino Az ifjú Pápa története után Az új Pápa történetét is bemutatta nekünk. Az új pápa sem riad vissza attól, hogy bemutassa a katolikus egyház berkein belül zajló korrupciót, a hatalmi játszmák tömkelegét, és azokat a bűnöket amik mételyként fertőzik meg még a Vatikánt is. Sorrentino ezúttal is csodálatos részletgazdasággal vezet be minket a Vatikán falai közé, a történet pedig merész és újító. A sorozatról itt írtunk bővebben.

Nekik ajánljuk: Azoknak, akik a sorozatozásra, mint a képzőművészet egyik szub-zsánerére tekintenek. Amit Sorrentino csinál, az ugyanis ennek a zsánernek a magasiskolája. Simán helye van 2020 legjobb sorozatainak képzeletbeli dobogóján.

2. A kívülálló (itt találod: HBO Go) – már véget ért

Stephen King élőszereplős adaptálásába már több tucat bicska beletört. A 2010-es évekig azt gondoltuk, hogy King történeteit nem igazán lehet úgy adaptálni, hogy az adaptáció hű maradjon a regény hangulatához. Mostanra mindez megváltozott és egyre-másra érkeznek az olyan könyv-adaptációk, amelyek nem csak, hogy hűek a forrásanyaghoz, de még vizualitásukkal hozzá is tudnak tenni a történethez. A történet egy gyilkossági ügy köré épül fel. Egy kisvárosban holtan és megcsonkítva találnak meg egy kisfiút. Az elkövetőt DNS-bizonyítékok és szemtanúk elmondása alapján hamar elkapják, csakhogy tévéfelvételek és több tucat szemtanú bizonyítja, hogy a gyilkosság elkövetésének időpontjában ő egy másik városban ült éppen egy konferencián. Az izgalmas alapszituációból, egy remek, feszült thriller bontakozik ki, zseniális színészekkel és operatőri munkával megtámogatva.

Nekik ajánljuk: Stephen King rajongóinak, a misztikus thrillerek és horrorok kedvelőinek és mindenkinek, kik szeretik a kirakós darabokákból összeálló bűnügyi történeteket. Na meg azoknak is, akik nem értik, hogy hogyan lehet sorozatfüggővé válni.

1. Bezzegszülők (itt találod: HBO Go) – 6. részénél tart a 10 részes évad

Adott egy tök átlagos család, két normális családfővel, meg két nem renitens gyerekkel. Az ember azt hinné, hogy az életük tök normális és egyszerű. Hogy mennyire baromira nem egyszerű kisgyerekes szülőnek lenni azt mutatja be az eredetileg az FX-en látható sorozat,  de olyan egyedi módon, ahogy előtte még soha senki: a valósággal. A sorozatról itt olvashatsz bővebben.

Nekik ajánljuk: szülőknek; nem szülőknek, akik szeretnek szülői tanácsadásokat adni szülőknek; és végül nem szülőknek, akik időben fel akarnak készülni az apai vagy anyai teendőkre. Na meg azoknak is, akik szeretik a vígjáték-sorozatokat és a dramedy műfaját.

+ 1 A Gabriel Fernandez-akta (itt találod: Netflix) – már véget ért

A sorozat teljes egészében megtörtént eseményeket dolgoz fel, és egy 8 éves kisfiú, Gabriel Fernandez halálát és annak körülményeit tárja elénk. Gabriel 2013-ban vesztette életét miután édesanyja, és annak élettársa hosszú hónapokon keresztül bántalmazták, kínozták és a legkülönfélébb módokon megalázták a gyermeket. A sorozat nem csak a szülők bűneit veszi alapul, de felhívja a figyelmet a gyermek védelméért felelős szervezetek hiányosságaira, a rendvédelmi szervek mulasztásaira és persze arra is, hogyan fordít hátat a társadalom azoknak, akiknek segítségre lenne szükségük. A sorozatról itt írtunk bővebben.

Nekik ajánljuk: akik már régen sírtak filmen vagy sorozaton, akik még soha nem sírtak filmen vagy sorozaton, akik bírják gyomorral a megrázó történeteket.

Neked is van toplistád? Kihagytunk valamit? Valaminek semmi keresnivalója nincs itt? Írd meg nekünk hozzászólásban! ⇓

<