Hír és közéleti magazin

TOP 10 kötelező spanyol film, amit most meg is nézhetsz online

A spanyol vonal erősödését mi sem mutatja jobban, mint A nagy pénzrablás (La Casa de Papel) című Netflix sorozat óriási népszerűsége, de a spanyolok eddig is remek tartalmakat készítettek – igaz elsősorban a filmvászonra. Összeszedtünk 10 meghatározó spanyol filmet, amelyek megnézését követően valószínűleg a spanyol filmek rabja leszel.

01 of 10 Contratiempo (The Invisible Guest) – A láthatatlan vendég

Katarzisélmény és fordulatok szempontjából nem hogy minden idők legjobb spanyol filmjei, de minden idők legjobb filmjei között a helye. A 2016-ban Oriol Pualo rendezésében bemutatott Contratiempo ugyanis filmtörténelmi jelentőségű mestermű a thriller zsánerén belül.

A 2016-ban bemutatott thrillerben Adriánt letartóztatják szeretője, Laura meggyilkolásának vádjával. Ügyét egy dörzsölt ügyvédnő vállalja el, aki még soha nem vesztett pert. Ahogy ketten a védelmi stratégia kialakításán dolgoznak, úgy válik egyre rejtélyesebbé Adrián és Laura története.

A filmről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, zseniális alakítások és zseniális fordulatok vannak benne és a néző agyát is alaposan megdolgoztatja. Ha tetszett van egy hó hírünk, van még Oriol Paulo filmünk ezen a listán.

Rendezte: Oriol Paulo, főszereplők: Mario Casas, Ana Wagener, Jose Coronado, Barbara Lennie

02 of 10 La Cara Oculta (The Hidden Face) – A rejtett arc

Adrian egy karmester, aki barátnőjével Spanyolországból Kolumbiába költözik, ahol kibérelnek egy luxusvillát. Egy koncertről hazatérve Adriant egy videoüzenet várja kedvesétől, amiben a lány közli vele, hogy elhagyja. Adrian hamarosan új barátnőt szerez magának, aki azonnal hozzá is költözik. Az új lányt, Fabianát azonban sorban érik az ijesztő meglepetések, mint a fürdőkádban furcsán fodrozódó víz vagy a vízcsapból jövő távoli suttogás…

A 2011-ben bemutatott La Cara Oculta műfaját tekintve misztikus thriller, zseniális atmoszférával és fordulatokkal, minden ízében tökéletes munka. A film felétől olyan szinten osztja a gyomrosokat, mint a Mártírok vagy éppen Ghostland.

Rendezte: Andrés Baiz, főszereplők: Quim Gutiérrez, Martina Garcia és Clara Lago

03 of 10 El Cuerpo (The Body) – A hulla

A nyitójelenetben egy hullaház éjjeliőre rohan fejvesztve. Megvan rá az oka, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy az egyik hulla fogta magát és elsétált. A különös esethez Jaime felügyelőt rendelik ki, aki meg is kezdi a nyomozást, csak hát nem sok nyom van, az éjjeliőr kómába esett, az egyetlen gyanúsítottnak pedig betonbiztos alibije van.

A 2012-ben bemutatott A hulla bravúrosan telepszik rá a nézőre, majd ahogy a film szereplőit, úgy  filmnézőket is az orránál fogva vezeti, hogy aztán olyan fordulatokat dobjon ránk, hogy abba beleszédülünk. Műfaját tekintve ez is misztikus thriller és magyar felirattal kis kereséssel ezt is megtalálod.

Rendezte: Oriol Paulo, főszereplők: Jose Coronado, Hugo Silva, Belén Rueda, Aura Garrido

04 of 10 Los ojos de Julia (Julia’s Eyes) – Júlia szemei

A 2010-ben bemutatott spanyol misztikus elemekkel tarkított horror főhősnője egy Julia nevű nő, aki ikertestvére halálának körülményeire igyekszik fényt deríteni. Csakhogy igyekeznie kell, egy betegség miatt egyre inkább kezdi elveszíteni a látását, miközben egy titokzatos idegen jár a nyomában.

Hitchcockot idéző nyomasztó hangulat, fordulatos történet, zseniális színészi alakításokkal és lebilincselő történetvezetéssel.  Júlia szemei kötelező darab a spanyol felhozatalból azoknak, akik filmklasszikusokra vadásznak.

Rendezte: Guillem Morales (Oriol Paulo forgatókönyve alapján), főszereplők: Belén Rueda, Lluís Homar, Pablo Derqui, Daniel Grao

05 of 10 Mientras duermes (Sleep Tight) – Amíg alszol

A 2011-ben bemutatott spanyol thriller merőben elüt a fenti misztikusabb vonaltól és éppen ez a legnagyobb erőssége. Teljességgel valószerű és könyörtelenül emberi történet egy egyre betegebbé váló magányos férfiről.

A film középpontjában egy César nevű fickó áll, aki egy apartmanház portása és egyben mindenese. A lakók számára csaknem észrevétlenül végzi munkáját, ő azonban nagyon is figyel rájuk. Az életük minden intim részletét ismeri, hiszen – tekintve hogy minden lakáshoz van kulcsa – napközben és éjszakánként belopózik a lakásaikba. Különösen a sikeres és gyönyörű Clara vonzza Césart. Vidám életfelfogása az örökké boldogtalan César számára elfogadhatatlan. César ugyanis mások fájdalmából táplálkozik, így élete nem lehet teljes, míg le nem törölte egyszer s mindenkorra a lány arcáról a mosolyt.

Az Amíg alszol egy végtelenül mocskos, beteg és nyugtalanító film, csak erős idegzetűeknek ajánlott, még úgy is, hogy a horror műfaját csak minimális módon idézi meg.

Rendezte: Jaume Balagueró, főszereplők: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan

06 of 10 Durante la Tormenta (Mirage) – Káprázat

A hulla rendezőjének 2018-as filmje is misztikus thriller, romantikus és sci-fi elemekkel tarkítva. A Káprázat fordulatos, szinte lehetetlen előre megjósolni, hogy milyen irányba visz a történet és még a végén is tartogat nagy meglepetéseket.

A két idősíkon játszódó történetet egy videokamera köti össze, amit egy Vera nevű nő talál az új lakásukban. A 25 évvel ezelőtti videofelvételen egy 12 éves fiú látható, amint éppen otthon bohóckodik és aki nem sokkal később meghal. Veranak azonban lehetősége nyílik arra, hogy megakadályozza ezt a 25 évvel ezelőtt történt halálesetet, csak hogy ezzel olyan pillangóhatást idéz elő, ami az ő életére is komoly hatással lesz. Vajon vissza lehet fordítani az eseményeket? Egyáltalán van kiút és logikus magyarázat az eseményekre?

Rendezte: Oriol Paulo, főszereplők: Adriana Ugarte, Chino Darín, Javier Gutiérrez, Alvaro Morte, Nora Navas, Miquel Fernández, Aina Clotet

A filmet a Netflix műsortárában megtalálod, ehhez csak előzetest mutatunk.

07 of 10 La habitación de Fermat (Fermat’s Room) – Fermat szobája

A szabadulószobás filmek kedvelőinek kihagyhatatlan szórakozási lehetőség a Fermat szobája, amelyben négy zsenit zárnak össze egy szobába egy titokzatos Fermat meghívására. Az egyébként is klausztrofóbnak mondható helyiség azonban akár a végzetük is lehet, ugyanis mindig, amikor egy perc alatt nem sikerül megoldaniuk egy feladványt, a szoba zsugorodni kezd.

Ha túl akarják élni a játékot, akkor nem elég megfejteni a feladványokat, de még arra is rá kellene jönniük, hogy ki lehet a titokzatos Fermat és mit akar tőlük?

A 2007-ben bemutatott Fermat szobája remek szórakozást nyújt azoknak, akik szeretik a rejtvényeket (még ha azok nem is olyan bonyolultak, mint amit a legjobb spanyol matematikusoknak kellene feladni és az internet elterjedésével azóta nagyjából mi használjuk logi-sztoriként), az idővel harcoló főhősöket és persze a nagy fordulatokat.

Rendezte: Luis Piedrahita és Rodrigo Sopena, főszereplők: Alejo Sauras, Elena Ballesteros, Lluís Homar, Santi Millán, Federico Luppi

08 of 10 Los Cronocrímenes – Időbűnök

Az ördögien agyafúrt 2007-es thrillerben a középkorú Héctor (Karra Elejalde) rémálmait látjuk megelevenedni. Miután a nyaralójához közeli erdőben megpillant egy meztelen nőt, Héctor nyomozni kezd, ám nemsokára egy fegyveres idegen támad rá, és menekülnie kell. Hamarosan kiderül, hogy nincs menekvés, mert a nyomok Héctor saját közelmúltjába vezetnek. Sőt Hectorhoz vezetnek.

Nacho Vigalondo, A kolosszus rendezője ezzel a filmmel mutatkozott be a nagyközönségnek, a film megtekintését követően már megértjük, miért fedezte fel magának Hollywood. Az Időbűnök nulla költségvetésből készült,  így a látványt remek ötletekkel ellensúlyozták, főhőse pedig egy a nézőhöz is közel álló átlagember, aki egy lehetetlen történetbe keveredik.

Rendezte: Nacho Vigalondo, főszereplők: Karra Elejalde, Candela Fernández, Bárbara Goenaga,

09 of 10 El habitante Incierto (The Uninvited Guest) – A fantomlakó

Életem első és egyben meghatározó spanyol filmje A fantomlakó, amely olyan zseniálisan meséli el a magány okozta paranoia történetét, hogy azt elsőre felfogni is nehéz. Bevallom többszöri megnézésre sikerült csak megfejtenem a filmet, ami utólag már végtelenül egyszerűnek, mégis brililánsnak tűnik.

A 2004-ben bemutatott A fantomlakó főhőse Felix, a sikeres építész, aki egy hatalmas, többszintes házban lakik egyedül amióta barátnője otthagyta. A szakítást még nem dolgozta fel, magányosnak érzi magát, idegileg kimerült, és kezdődő paranoiában szenved. Egy napon beenged egy férfit telefonálni, udvariasan egy másik szobába húzódik vissza, amikor pedig újra kimegy, az idegent már nem találja ott. Attól a naptól kezdve furcsa hangokat hall, mintha valaki zuhanyozna, főzne, beszélgetne vagy lépkedne, és rájön, hogy olyan hatalmas a ház, hogy akár ketten is lakhatnak bent úgy hogy soha ne találkozzanak. Az igazság természetesen nem hagyja nyugodni, a pince pedig különös titkokat rejteget.

Rendezte: Guillem Morales, főszereplők: Andoni Gracia, Mónica López, Francesc Garrido

10 of 10 El orfanato (Orphanage) – Az árvaház

Az árvaház valószínűleg az első és egyben utolsó horror, ami képes megsiratni a nézőjét. Az árvaház, ugyanis egyedülálló érzékenységgel nyúl a kísértethorrorok műfajához. Nem véletlen, hogy a rendező Juan Antonio Bayona azóta már Hollywoodba is betette a lábát és A lehetetlen mellett a Szólít a szörny és a Jurassic World: Bukott birodalom filmeket is megrendezhette. A Más világ és az Ördöggerinc találkozásaként leírható Az árvaház Bayona első rendezése.

Laura (Belén Rueda) árvaházban nőtt fel. Harminc évvel később férjével és a hétéves kisfiával visszatér az ódon, elhagyott épületbe. Szeretné felújíttatni a régi házat, ahol fogyatékos gyerekeket gondoznának. A sajátos környezet megmozgatja a kis Simon (Roger Príncep) fantáziáját. Különösen, amikor elmondja, hogy kapcsolatba került Tomásszal (Óscar Casas), a szellemfiúval. Az asszonyt nyugtalanítja a dolog, ráadásul saját régi, felkavaró emlékei is előtörnek. Közeleg a megnyitó napja, Laura pedig egyre inkább úgy érzi, hogy veszélyben a családja.

Rendezte: Juan Antonia Bayona, főszereplők: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep, Óscar Casas