Hír és közéleti magazin

Top15: A legfélelmetesebb horror/thriller filmek

Azt károgták a varjak, hogy mozikba került a Körök, Samara már megint mászkál nekünk itt összevissza, meg azt is mondták – miközben erőszakos körülmények között elhunyt szerencsétlenek tetemeiből lakmároztak -, hogy ez a mászás most nem sikerült olyan emlékezetesre. Nekem még nem volt (bal)szerencsém az alkotáshoz, de az egybehangzóan koncentrált módon negatív véleményeket olvasva úgy érzem, könnyen lehet, hogy én jártam jól.

KÖRÖK filmkritika

Ettől függetlenül a kutas, na de nem benzinkutas, hanem nagyon is dühös és vérre szomjazó gyilkos kislány történetének legújabb fejezete tökéletes alkalmat szolgáltat egy jó kis toplistázásra. Mert szeretjük a félelmetes filmeket. Lehet, hogy azért, mert növeli biztonságérzetünket a tudat, hogy a stáblistát követően maximum rémálmok formájában találkozhatunk újfent a szörnyű jelenésekkel. Hogy saját életünk, akármennyire is keserű, mégsem vonultat fel a mesterhorrorok és nagyszerű thrillerek jelenéseihez hasonlatos borzalmakat. Meg persze az is lehet, hogy izgalommal tölti el lényünket az ismeretlen felfedezésének hátborzongató sugallatokkal vegyes tapasztalata. Érdekes élmény ugyanis, ahogy a tehetségesebbnél tehetségesebb filmrendezők remek történetekkel és kreatív rendezői fogásokkal igyekeznek a frászt hozni ránk.

Temérdek félelemkeltési céllal, vagy legalábbis részben ilyen motivációval készített mozgóképet láthatott már a nagyérdemű a filmtörténelem során, így értelemszerűen nem egyszerű a méltó rangsor összeállítása. Fontos tehát megjegyeznem, hogy az alábbiakban kizárólag az én szubjektív véleményem fog feltárulni előttetek. Lehet, hogy sokaktól eltérően értelmezem már alapvetően a félelemkeltés fogalmát is. Igyekeztem ugyanis elszeparálni a feszültséggenerálás jelenségétől, így kimaradtak a rangsorból olyan címek, mint például a Fűrész (ami amúgy a kedvenc horrorom), A nyolcadik utas: a Halál, vagy a Halloween – A rémület éjszakája, és nem kerültek be Hitchcock észvesztő futamai sem. Véleményem szerint ezen művek a listában felsorolt alkotások attitűdjétől eltérő szellemiségben készültek, és habár hátborzongatóak, kiváltott érzületeik közé nem annyira sorolható be a klasszikus félelemészlelés. A lényeg tehát az, hogy listám tematikája nem egyenlő a 15 legjobb horror/thriller film témakörével, mert szigorúan csak a félelemkeltés mértéke adta a rangsorolás alapját. A félelemhorror pedig csupán egy zsáner, közel sem biztos, hogy minden műfajbeli filmre ráillik a zsigeri rettegéskeltés szándékának jelzője.

Na de elég is a szócséplésből, lássuk, melyek azok a mozgóképek, amelyek, a sokévnyi koncentrált filmnézés eredményeképpen megemelkedett ingerküszöbömet megkerülve, a mai napig képesek elérni, hogy arcom holtsápadtra váljon, kezeim pedig idegesen rámarkoljanak székem karfájára.

 

Egyik tematikában sem könnyű kettő akár nagyjából is megegyező listára lelni, a félelemkeltés berkeiben pedig ez még esélytelenebbé válik, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen rettegünk. Ennek megfelelően várom kommentben a véleményeket, és a saját kedvenceket!

 

 

Forrás Movie Tank