Tudhattad volna sorozatkritika

-

A Tudhattad volna című hat részes minisorozat középpontjában a párterapeutaként dolgozó Grace (Nicole Kidman) és a gyermekonkológusként dolgozó Jonathan Fraser (Hugh Grant) áll, akik házasként pontosan azt az elit, nagyvárosi életet élik, amiről mindig is álmodtak.

Ám egy erőszakos haláleset és egy sor borzalmas felismerés nyomán egyik napról a másikra mindennek vége szakad, mikor megjelenik a végzet asszonya Elena (Matilda de Angelis) személyében.

Tudhattad volna Elena

Grace ott áll közös gyermekükkel (Noah Jupe) egy egyre súlyosabb, a nyilvánosság előtt zajló katasztrófa közepén, és maga is megdöbben, hogy mennyire nem követte a saját, terapeutaként osztogatott tanácsait az élete során. 

Nicole Kidman már végtelenszer bizonyította, hogy bármilyen szerepben megállja a helyét, de mindig is ez a kicsit drámai, törékeny, de erős nős szerep állt neki a legjobban a karrierjében, nem csoda, hogy mostanában csak ehhez hasonló karaktereket jelenít meg a kisképernyőn.

Úgy tűnik egyébként, hogy tényleg ebben találta meg önmagát, ugyanis

Kidman jelenleg 5 hasonló sorozaton dolgozik párhuzamosan

(producerként is), miközben a mozifilmektől egyre inkább eltávolodik. Na de, csupán arra szerettünk volt kitérni, hogy ilyen módon Nicole Kidmannek azt kell hoznia, amit várunk tőle, még Hugh Grantnek sokkal inkább meg kell ugrania egy szintet, hiszen ő az a fickó, aki még Anglia miniszterelnökeként is inkább csak egy nagyra nőtt gyerek volt, mintsem kőkemény drámai színész.

Tudhattad volna

Márpedig az már az első epizódot követően világossá válik, hogy a Tudhattad volna (eredeti címén The Undoing) egy krimibe oltott családi dráma, amelyben tényleg játszani kell. És Hugh Grant nem játszik, hanem alakít, sőt epizódról epizódra ugorja meg azt a határt, amit mi képzeletben meghúztunk neki.

A Tudhattad volna egy feszes tempójú, szekvenciákkal teletűzdelt és alapvetően gyönyörűen fényképezett minisorozat, amiről süt, hogy nem spórolták el a költségvetését, de igazából csak a beugró sorozatnézőknek okozhat igazán katarzist, a rutinos sorozatfüggők már jónéhányszor látták ezt a történetet, csak a fordulatok voltak kicsit másabbak.

Egyedül az tartogat némi izgalmat a rutinosabbak számára, hogy a végéig nem tudhatjuk, hogy ez most egy összeomlás- vagy egy megváltás-történet lesz-e.

Tudhattad volna Fraser család

Bár a sorozatban több műfaj keveredik és ezeket időnként jól is emelik ki az egyvelegből (lásd a bírósági per vagy a párkapcsolati dráma bemutatását), de összességében nem tudja megmutatni a saját hangját. Amikor lenne lehetősége valami nagyobbat szólni

egy fehér gazdag fickót gyanúsítanak egy “csóró” fekete csaj meggyilkolásával

akkor ezeket a társadalmilag kényes dolgokat maximum egyetlen mondattal elintézik, hogy igen, ők erre is gondoltak. Donald Sutherland, Lily Rabe vagy Edgar Ramirez felbukkanása mindig örömteli, azonban azt mindig rossz nézni, ha ilyen kiváló színészek egy olyan karaktert kapnak, amivel végül semmihez nem kezd a történet.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a Tudhattad volna ne lenne az idei sorozatok között kiemelkedő, egyszerűen csak maga a történet nem annyira újszerű és váratlan, hogy egy lapon emlegessük a színészi játék, a vágás vagy az operatőri munka nagyszerűségével.

A sorozat forgatókönyvét David E. Kelley (Hatalmas kis hazugságok) írta Jean Hanff Korelitz Tudhattad volna című bestselleréből, a rendező pedig Susanne Bier (Madarak a dobozban, Éjszakai szolgálat).

A hat epizódból álló Tudhatta volna az HBO GO-n látható.

Kapcsolódó

A WarnerMedia bejelentette kik hozzák el Magyarországra is az HBO Max-ot

Felállt a csapat, már csak arra kell várnunk, hogy meg is érkezzen Magyarországra az HBO Max.

A Netflixre jön Az igazság ára sorozat

Matthew McConaughey nélkül.

Nicole Kidman kicsit becsavarodott a Tudhattad volna forgatása alatt

Októberben szinte bombaként robbant be az HBO GO kínálatába a Tudhattad volna című drámasorozat Kidman és Hugh Grant főszereplésével,.

Most a címlapon

VV Renátó: Szánom-bánom

VV Renátó a ValóVilág 10 legnagyobb szavazatkülönbségével esett ki a műsorból, de még mindig keresi ennek okait.

Poszteren Godzilla és Kong összecsapása

Hétvégén érkezik az előzetes a Godzilla vs. Kong mozifilmhez, amely márciusban egyszerre kerül majd a mozikba és az HBO Max streaming-szolgáltatás videótárába.

VV Merci szerint úgy néz ki, mint egy csöves

VV Merci eléggé kiakadt a saját külsejétől, szerinte ugyanis úgy néz ki, mint egy csöves.

A Keresztanyu sorozat 15. részében

A Keresztanyu című sorozat ma adásba kerülő 15. része A besurranó címre hallgat.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet