Hír és közéleti magazin

Twin Peaks – Az őrülten rejtélyes kisváros

Ha a Twin Peaks szóba kerül, máig egymásnak feszülnek a tévénézők. Az egyik oldal szerint, egyszerűen zseniális, míg a másik tábornak a véleménye lesújtó, vagyis egy kusza zagyvaság az egész, amire két évet vesztegetett és a végén egy árva kukkot se értett belőle. Sajnos mindkét tábornak igazat kell adnunk, de egy biztos: ez a rendhagyó széria senkinek sem közömbös.

Twin Peaks

David Lynch és Mark Frost 1990-ben útjára induló sorozata megváltoztatta az addigi sorozatkészítési szokásokat, egy formabontó, sötét, de mégis gyönyörű művet alkottak. Abban még a kritizálók is egyet szoktak érteni, hogy az első hét epizód tényleg zseniális. A készítők egy olyan világot alkottak, amiben minden, de tényleg minden megtörténhet. A ráérős történetmesélés révén rengeteg furcsa karaktert, sőt gyakorlatilag csak őrült karaktert ismerhetünk meg, aminek révén az ABC sorozata pillanatok alatt kult-státuszba emelkedett. Amíg Lynch és Frost tudatosan kreálta a rejtélyeket addig a rajongók részről-részre találgattak és próbálták megfejteni a rejtvény darabkáit az elszórt információ morzsák alapján.

Bár még nem volt teljesen megszokott, de a 90-es évek internetén is állandó téma lett a sorozat. Mindenkinek volt véleménye a történtekről, az akkori netezők együtt szőtték a teóriáikat, istenítették a szerzők zsenijét, de mégsem lehetett biztosan tudni, hogy a nagy mű, végig megvan Lynch fejében, vagy csak véletlenszerűen megy előre a történet, ami a legrosszabb, ami történhetett volna. A való életben sem volt másképp, a munkahelyeken, baráti társaságokban beszélték ki az egyes epizódokat, az emberek „Ki ölte meg Laura Palmert?” feliratú pólókban jártak, vagyis a popkultúra részévé vált a történet.

A történet, aminek alapállása nem volt túl bonyolult. Egy álmos amerikai kisvárosban, Twin Peaksben brutálisan meggyilkolnak egy középiskolás lányt. Az ő holttestének felfedezésével indul a pilot. Ezután a főszereplő, Dale Cooper FBI különleges ügynök egyre mélyebbre ássa magát a furcsa város titoktengerében, de a végén kénytelen beismerni, hogy a lány halála ép ésszel megmagyarázhatatlan, inkább valamilyen természetfeletti lény ténykedésének köszönhető.

A sorozat két etapot élt meg, mert a második évadra, köszönhetően az egyre bonyolultabb cselekménynek és az új szereplőnek, a nézők jelentős része elpártolt a sorozattól. Lynchék még összehoztak egy mozifilmet Tűz, jöjj velem! címmel, amiről sokan azt képzelték, hogy majd magyarázatot ad a történtekre, de nem így lett és Laura Palmer utolsó napjai egyben a Twin Peaks univerzum végét jelentették.

Szóval Lynch érezvén a népakaratot, egy mozifilm formájában hajolt meg a nézők kívánsága előtt.

Twin Peaks Laura

Persze ez a meghajlás olyan volt, hogy közben az egyik kezét a háta mögé dugta, és titokban fityiszt mutatott. Ugyanis tényleg készített egy Twin Peaks mozifilmet, csakhogy eszében se volt folytatni a sorozatban történteket, inkább az előzményeket mesélte el. A legenda szerint az első változatban még benne volt két jelenet, ami a széria szokatlan lezárását magyarázta volna meg kissé (Annie ébredése a kórházban, és Cooper a Fekete barlangban), de Lynch még ezt a két szcénát is eltávolította, lényegében további bizonytalanságban tartva rajongóit.

A Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! így felemás élmény. Akik nem látták a sorozatot, azoknak értelmezhetetlen és követhetetlen, akik pedig látták, azok azon fognak dühöngeni, hogy szinte semmi újat nem tudnak meg belőle, ráadásul néhány kedvenc szereplőjüket vagy lecserélték (Lara Flynn Boyle Donnája), vagy még csak fel sem tűnik a filmben (Michael Ontkean Truman sheriffje), a széria főhősét, Cooper ügynököt (Kyle MacLachlan) pedig csupán alig pár perc erejéig láthatjuk viszont.

A sztori amúgy nagyjából egy héttel a sorozat történetének kezdése előtt veszi fel a fonalat, vagyis Laura Palmer még él, de már tudja, hogy valami nagyon csúnya dolog vár rá. További furcsaság, hogy a két évad harminc epizódjával szemben a mozifilmből hiányzik a humor, márpedig a misztikus vonal mellett pont a szokatlan humoráért lehetett annyira rajongani a Twin Peaksért.

Twin-Peaks-cast

Persze tudjuk, hogy egy lány halálának és brutális megerőszakolásának történetébe nem könnyű humort csempészni, de ha a sorozat meg tudta oldani ezt a problémát, itt sem lett volna lehetetlen. Ha valaki követte mind a harminc részt, a sztoriban sok meglepetés nem érheti. Persze a nyitány a Kiefer Sutherland és a Chris Isaak által játszott ügynökökkel több mint szokatlan, de ami ezután jön, nagyjából az ismert események bő kibontása. Persze mindezt David Lynch kissé bizarr tolmácsolásában kapjuk, és azokért a kis pluszokért a rengeteg hibája ellenére is megéri megnézni a Tűz, jöjj velemet.

Amikor egy szobában egyszerre mutatja a Fekete barlang összes hátborzongató lakóját (újakat is, akiket nem láthattunk a sorozatban), attól minden fan hidegrázást fog kapni, ahogy a Laura utolsó perceit bemutató képsorok is sokkolóak, de a drogos-diszkós orgia is esszenciája annak, amiért a rendezőt imádni lehet. Sokat elmond a filmről, hogy valójában Lynch ezt is csak egy nyitódarabnak szánta, és a következő részek mind a Fekete barlang lakóinak egy-egy szörnyű tettére fókuszáltak volna.

A Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! azonban hatalmas bukásnak bizonyult, így nem volt lehetőség a szálak további kibontására. A sorozat iránt nosztalgiát érzőknek azonban így is igazi kuriózum, amit a bennünk hagyott hiányérzet ellenére mindenképp megéri megnézni.

Twin Peaks – Tűz, járj velem! – szólt a film magyar szinkronja, azonban nem csak ennyiben merült ki a film szinkronjának pocséksága, ugyanis a főszereplők nagy része új hangot kapott, ami nem vált éppen előnyére az összképnek.
Forrás Port