Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Tyler Rake – A kimenekítés filmkritika

Egy edzett zsoldos küldetése a túlélésért folyó versenyfutássá válik, amikor egy drogbáró elrabolt fiát kell megmentenie Bangladesben. Megérkezett A tűzben edzett férfi erőszakosabb változata.

Azt nem mondhatjuk, hogy minden filmje pocsék, de valahogy a filmekben jóval gyengébb minőséget tud felmutatni a streaming-szolgáltató, mint sorozatok terén. Aztán most nagyon úgy néz ki, hogy végre összejött.

Tyler Rake Chris Hemsworth

Pedig tulajdonképpen egy elsőfilmes rendező hozta meg az egyébként is szívesen kísérletezgető Netflix első filmsikerét. Sam Hargrave persze eddig is ott ólálkodott a sikerfilmek környékén, ezúttal azonban már nem mint kaszkadőrkoordinátor, hanem mint rendező került fel a stáblistára, igaz a kezét végig fogta Joe és Anthony Russo (Bosszúállók – Végjáték), akiknek a képregénye alapján igazi kis akcióorgiát sikerült összehozni.

A Tyler Rake – A kimenekítés egyáltalán nem bonyolult, sőt kifejezetten lineáris cselekményt tudhat magáénak. Adott egy drogbáró fia (Rudhraksh Jaiswal), akit egy másik drogbáró elraboltat, hősünket pedig felbérelik, hogy szerezze vissza a fiút. A Chris Hemsworth által alakított Tyler Rake pedig hiába person of interest ebben a történetben, úgy alakul, hogy végül csak magára számíthat és csak rajta múlik, hogy mi történik a gondjaira bízott 14 éves kölyökkel, miközben lassan egy egész város rájuk vadászik, beleértve abba a rendőröket, az alvilágot, de még az utcagyerekeket is.

Tyler Rake - A kimenekítés filmkritika

A Tyler Rake – A kimenekítés valahol az Elrabolva-filmek találkozása A tűzben edzett férfival, a Leon a profi szellemiségében. Azoknál persze sokkal nyersebb és véresebb, mégsem emiatt nyújt maradandó élményt, hanem dinamikussága és akciószekvenciái miatt, köztük egy 12 perces autósüldözéssel, háztetőn ugrálással és közelharccal megspékelt vágás nélküli (!) jelenet miatt. (Azt azért zárójelben megjegyezzük, hogy ezt a jelenetet egy olyan pocsék CGI-robbanással sikerült lezárni, hogy abba azért beleszisszentünk.)

Banglades egyébként sem hűvös fővárosának gettói, szűk utcái és körfolyosói kiváló helyszínt teremtenek ehhez a majdnem háborús állapothoz, az üldözéses-, a menekülő- és a harci-jeleneteken rengeteg dob a kiváló helyszínválasztás, de a főhős Tyler Rake karakterét sem érheti panasz, aki a régimódi akciófilm-hősök karakterét idézve igyekszik egyszerre kőkemény, mégis érzelmes lenni.

Tyler Rake - A kimenekítés film Chris Hemsworth

Van pár nagyon erős jelenet a filmben, így csak azoknak ajánljuk, akik bírják gyomorral, ha kisgyerekeket dobálnak le a háztetőről vagy lőnek közvetlen közelről fejbe, de ezek mellett sem megy a szomszédba a film némi brutalitásért, igaz a legtöbb esetben ehhez kreativitás is társul. Persze – mondhatnánk – könnyű úgy, ha az ember világéletében kaszkadőröket irányított, csak hogy Sam Hargrave rendező tényleg együtt lélegzett a filmmel, ezen a kulisszák mögött videón például azt is láthatjuk, hogy még az egymást üldöző kocsik elejére is kikötözte magát.

Az egyetlen zavaró dologért kizárólag a Netflix okolható, hiszen a magyar szinkronos verzióban is elérhető filmben a szereplők sokszor indokolatlan módon váltanak angol nyelvről bengálira és fordítva, a Netflix pedig ezt úgy oldotta meg, hogy még az egyik mondat magyarul, a másik már csak magyar felirattal élvezhető.

Persze ez legyen a legnagyobb baj, a Tyler Rake – A kimenekítés ugyanis egy olyan ütősen összerakott akcióorgia, ami az elmúlt évek moziban bemutatott akciófilmjeit is kisujjból lenyomja. Ebből bizony franchise lesz.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<