Hír és közéleti magazin

Újabb őrült sztorikkal folytatódik a Tömény történelem

Csalfa merénylet áldozatává vált Gryllus Dorka, amikor a nemesek csábításának engedve gyanútlanul egy kietlen erdőbe keveredett, hogy szarvasgombázás közben meglessen egy unikornist. A Tömény történelem újabb szeszgőzös epizódjában a pszichológus-humorista Ráskó Eszter kilenc kupica rum hatása alatt így végzett a Gertrudis királynét alakító színésznővel. A Comedy Central ma este 22.00-kor folytatódó saját gyártású sorozatában sajátos szemszögből ismerhetjük meg Bánk bán és Gertrudis véres románcát.

gryllus_dorka1Ma este újabb őrült, de mosolyra fakasztó sztorikkal jelentkezik a Tömény történelem, az amerikai Drunk History magyar változata, amelyben elsőként a Magyarország, szereplek! című standup tehetségkutatóból megismert Ráskó Eszter humorista meséli el Bánk bán történetét. Ebben nem kevesebb mint kilenc feles rum volt a segítségére, így esett meg, hogy a sztorijában Gertrudis a szerencsejátékos apjától, egy pókerasztalnál ülve tudja meg, hogy tüstént hozzá kell mennie II. Andráshoz. A vicces történetben Gertrudis Intercity-vel utazik vissza Magyarországra, hogy gyereket szüljön, illetve, hogy földeket és pozíciókat adjon a családjának és a barátainak. Erre a felbőszült nemesek egy lakógyűlés összehívásával reagálnak, majd az esztergomi érsek elé terjesztik az ügyet, végül pedig vásárlási kuponakció, unikornisnézés és szarvasgombázás ürügyekkel csalják ki a Pilisbe, hogy ott észrevétlenül leszúrják.

A szeszgőzös történetet megelevenítő Gryllus Dorkának pechjére józanul kellett eljátszania a nem mindennapi módon tőrbe csalt Gertrudis királynét.

„Amikor először megláttam a kacifántos szöveget, az volt az első gondolatom, hogy én ezt soha nem fogom megtanulni. Azon morfondíroztam, normális vagyok, hogy belementem ebbe?” – nevetett a művésznő, majd hozzátette: bár újdonság volt számára a tátogós alakítás, élvezte a forgatást. „Sosem csináltam még ilyet, hiszen pusztán „hangra” kellett színészkedni – olyan volt az egész, mintha egy szinkronszínész monológját kellett volna tátogva visszaadni, miközben a karaktert alakítom. Persze, a sztori nagy részét nem kell komolyan venni, de az alaptörténet lényegét könnyebben meg lehet érteni ebből, mint a száraz történelemkönyvekből, úgyhogy a gimnazistáknak is ajánlom, hogy nézzék meg – a sok tréfát leszámítva talán még tanulnak is valamit.”

A rum egyébként nagy szerepet játszik a Tömény történelem ma esti adásában, hiszen Ráskó Eszter Bánk bánja után a Dumaszínházból ismert Csenki Attila értelmezi újra Bem apó élettörténetét, méghozzá egy majdnem teljesen kiürült rumosüveg társaságában!