Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Újra éles a konyhakés – Halloween filmkritika

Halloween (2018)

40 évbe telt, de csak sikerült összehozni egy jó Halloween-folytatást.

Az új Halloween arra a feladatra vállalkozott, hogy feledtesse Carpenter 1978-as horrorklasszikusának csalódást keltő folytatásait, és újra félelmetessé faragja Michael Myers figuráját. Bármennyire is hihetetlen, de sikerült neki.

John Carpenter rendező-komponista műfajteremtő(?) alkotása, a Halloween leginkább gonosza miatt vált emlékezetessé. A kertvárost kíméletlenül feldúló Michael Myers azért borzolta fel idegeinket, mert az irracionális gonoszt testesítette meg. Cselekedeteiben nem volt ok, indíték, magyarázat, egyszerűen csak fogta a konyhakését, és lesújtott. Ezáltal az ember úgy érezte, hogy akár ő maga is lehetne áldozat. Az egyszerűségében nagyszerű carpenteri receptbe már az 1981-es folytatás belepiszkított, mikor a Myers pengéje elől megmenekülő tinédzsert, Laurie Strode-ot a gonosz testvéré tette. A későbbi folytatások pedig tovább rombolták a Halloween nimbuszát a misztikus-spirituális-vallási okfejtésekkel, Rob Zombie két eredetfilmjéről (melyekben kiderül, hogy Michaelt a sanyarú gyermekévek tették gyilkológéppé) pedig jobb nem is beszélni.

A 40 évvel az első film eseményei után játszódó legújabb Halloween-installáció író-rendezője, a horror műfajában újoncnak számító David Gordon Green (akinek Danny McBride-t segített a szkript megírásában, melléjük pedig beszállt producernek a Blumhouse feje, Jason Blum, valamint John Carpenter, aki zeneszerzőként is kivette a részét a munkálatokból) szerencsére érti, hogy miért működött az eredeti film, így aztán ignorálta az összes korábbi sequelt, és visszatért az első film szellemiségéhez. Elvetette a karaktert érintő erőltetett magyarázkodásokat, ezzel pedig Michael újra A Mumussá vált, akinek ámokfutását nem lehet megérteni. Ő csak megy, amerre lát, és pusztít és gyilkol minden ok nélkül. Egyszóval Michael Myers ismételten bitang félelmetes jelenség.

A Halloween azonban nem elégszik meg azzal, hogy visszahozza a régi jó Michaelt. Greenék megcsavarják a slasher műfaj alapfelállását a visszatérő Laurie Stode karaktere által, aki már nem az a védtelen áldozat, aki egykoron volt. Laurie (Jamie Lee Curtis hihetetlenül erős, karizmatikus alakításában) a Terminátor Sarah Connorjához hasonló utat járt be: egyszer már megtapasztalta a gonosz hideg szorítását, az azóta eltelt időben pedig felkészült a rettenet visszatérésére. Fél az újbóli találkozástól, ugyanakkor kívánja is, hiszen tudja, csak úgy dolgozhatja fel múltbeli traumáját, ha ismét szembeszáll a mumussal, ha revansot vesz rajta. Persze már a szintén elfelejtett Halloween H20 – Húsz évvel később c. epizódban is egy traumatizált Laurie-val találkoztunk, de a H20 Laurie-ja nem igazán készült a revansra, az új Halloweenban látható karakter pedig sokkal keményebb, érzelmei átélhetőbbek.

Persze mielőtt a Michael-Laurie reunion (amihez a megöregedett nő paranoiássá nevelt lánya, valamint az unokája is szépen csatlakozik) megtörténik, Myers jó pár embert legyilkol. Itt kell megemlíteni, hogy suspense-ből kevesebb van, mint az első részben, de ez nem gond, mert így legalább nincsenek elnyújtott jelenetek, amelyek a legelső részben azért pár helyen jelen vannak. A vér mennyisége viszont megnőtt, de ezzel sincs baj, hiszen ha egy ilyen óriási anyaszomorító, mint Michael beindul, akkor szakadnia kell a húsnak.

És miközben Michael Myers – Carpenter egy kicsit továbbgondolt, továbbra is hátborzongató szintetizátorszerzeményével a háttérben – újra ámokfutást rendez a Halloweent ünneplő Haddonfield utcáin, Greenék temérdek utalást tesznek az első részre, sőt, a törölt folytatásokra is, ám sok esetben nem szimpla, az Ébredő erőben látottakhoz hasonló idézgetésekről van szó: a Halloween gyakran kifejezetten ügyesen játszik el a régi filmek ikonikus részleteivel, amelyek így nem mindig úgy jelennek meg előttünk, ahogyan várnánk.

Persze nem hibátlan az összkép (van egy új Loomis doki, akinek ki kellett volna hajítani a szálát, mert az inkább elvesz, mintsem hozzáad az élményhez, illetve a szereplők intelligenciaszintje nem lépi túl az átlagos slasherfigurák értelmi képességeit, de lehet, hogy ezzel is az előző részeket akarták megidézni), ám a Halloween – elődjeivel ellentétben – méltó a kultikus első részhez. Mivel már most hatalmas siker, érkezik a folytatás – ez viszont igencsak sajnálatos hír, mert ennél jobb befejező részt soha nem fognak csinálni a sorozatnak.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
80%
Nagyszerű

A legújabb Halloween hű marad az eredeti film szellemiségéhez, de közben nem válik szolgai másolattá, új, többnyire jól működő utakat jár be. Egyszóval a legjobb Halloween-folytatás, amit valaha készítettek.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<