VAJÁK (The Witcher) – sorozatkritika

"A rossz az rossz, kisebb, nagyobb, közepes, teljesen mindegy."

A Netflix saját gyártásában, a 2019-es év egyik legjobban várt sorozata egyértelműen Andrzej Sapkowski Vaják című köteteinek feldolgozása volt. Nem csak a könyvek ismertek és közkedveltek, hanem Sapkowski történetein alapuló videojátékok is, így a készítőknek egyáltalán nem volt könnyű dolguk a sorozat munkálatainál. Vezető producerként Lauren Schmidt Hissrich behatóan tanulmányozta a sorozat alapjául szolgáló köteteket, és saját bevallása szerint ezek cselekményére, karaktereire fókuszált.

A sorozat egy teljesen fiktív világban játszódik, ahol a varázslat mindennapos, és ahol szörnyek és a rájuk vadászó különleges képességekkel megáldott – vagy megátkozott – vajákok járják a vidéket. Ríviai Geralt (Henry Cavill), történetünk főszereplője is közéjük tartozik, és bármilyen teremtménnyel felveszi a harcot, persze csupán akkor, ha azt busásan megfizetik. Megismerkedhetünk Vengerbergi Yennefer-el (Anya Chalotra) is, aki az egyike a  valaha élt leghatalmasabb és legveszélyesebb varázslónőknek. Szándékai sokszor ugyan erősen megkérdőjelezhetőek, és első pillantásra célja csupán a hatalom megszerzése, viszont ez korántsem így van. A történet magját Cintra trónörökösének útja képezi, ehhez kapcsolódik még az egész világot felemésztő háború, valamint Geralt és Yennefer szenvedélyes viszonya, sorsközössége is.

A Vaják már csak azért is kedves lehet szívünknek mivel több magyarországi helyszínen is forgatott a stáb, ilyen például a Gánti Bauxitföldtani Park, a Vajdahunyad vára, a Komáromi erődrendszer vagy a tatabányai Szelim-lyuk. Ezen kívül a színészek listáján is belefuthatunk magyar nevekben, ugyanis feltűnik a sorozatban Trokán Nóra, Fekete Judit, Árpa Attila és Haumann Máté is.

A nívós szereplőgárda, az, hogy Geralt karakterét az egyébként The Witcher rajongó Henry Cavill alakítja, és persze az, ahogy Lauren Schmidt Hissrich megközelítette a témát, bőven megalapozta azt a feltételezésünket, hogy olyan sorozatélményben lesz részünk amitől leesik az állunk. Ez azonban egyáltalán nem így lett.

A sorozat cselekménye ugyan nagy arányaiban valóban követi az alapjául szolgáló könyveket, de az általa nyújtott élmény bőven alulmúlja elvárásainkat. Mindez pedig több esetben is pont a színészi játéknak köszönhető. Számomra a legfájóbb pont az éppen a Freya Allan által megformált Ciri karaktere. Vérszegény, egydimenziós és felejthető. Henry Cavill ugyan elképesztően jó, de egymaga képtelen elvinni a hátán a sorozatot. A látványvilág alapvetően egészen elfogadható, ám néhol azért az is megbicsaklik, és akkor még nem is beszéltünk a történetvezetés kuszaságairól. A sorozatnak minden negatív pontja ellenére azért van egy nagyon is kiemelkedő érdeme, és ez nem más, mint hogy újra visszahozta a fantasyt a köztudatba. A második évadot már beharangozták, így reménykedhetünk benne, hogy az első évad hibáit feledtetni tudják majd velünk az alkotók.

Szólj hozzá