Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Polcdísz Vasember-páncél háromszázezerért négy év múlva

Az a kérdés megér-e egy 60 centis Vasember-páncélzat majd háromszázezer forintot és négy év türelmet?

Az elmúlt években Magyarországon is divattá váltak a különböző képregény-alapú előfizetői sorozatok, így például a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény, a DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény, A Legendás Batman-képregénygyűjtemény vagy éppen a Marvel Figuragyűjtemény.

A különböző 40-60-120 számból álló előfizetések nagy érdeklődésre adtak számot, hatalmas bázist mozgattak és valóban izgalmasak is voltak, aztán szépen lassan ezer sebből kezdtek el vérezni.

A reklamációkat hol megfelelően, hol katasztrofálisan kezelték, önkényesen emeltek az árakon, de sokan a mai napig várják például az utolsó darabokat a figuragyűjteményükbe.

Ezekben az előfizetésekben az a közös, hogy a kiadók (Eaglemoss, Hachette hozzátok szólok, de inkább a Suvet Kft.-hez, amely az előfizetéseket és a panaszokat kezeli) nagy általánosságban tudomást sem vettek arról, hogy az előfizetések esetében több százezer forintos összegről beszélünk előfizetőként.

“Bocs, hogy elrontottuk, de elment az áram a nyomdában, majd küldünk egy pótlapot vagy matricát.” – nagyjából ennyivel rendezték le, ha elrontottak valamit, pedig azért ma is van olyan magyar kiadó, aki akár egyetlen hibás oldal miatt képes újranyomtatni egy könyvet. Egy 3000 forintos könyvről beszélünk és nem egy 2-3 százezer forintos előfizetésről.

A lapszámok megrövidítését vagy éppen folytatását és az egyoldalú áremelést is megtudták mindig indokolni, miközben a hazai kiadói piacon nem nagyon látni olyat, hogy egy kiadó ennyire semmibe vegye az előfizetőit. Ha 60 számra fizettem elő 1890 forintért/számért, akkor annyit és annyiért is akarok kapni.

A fentieket figyelembe véve ezért is vannak aggályaink a most a De Agostini – természetesen a Suvet Kft-n keresztüli – kiadásában megjelenő Mark III típusú Vasember-páncélzat előfizetéssel is. Bár az első szám 490 forintért bezsákolható, a harmadik számtól már 2490 forintot kérnek az előfizetésért, még ugyanez az összeg az újságárusoknál 2990 forint. A sorozat 100 számból áll majd, vagyis nagyjából 250-300 ezer forintot adnak az előfizetők a kiadónak és még akkor nem is kalkuláltuk bele, hogy “bocs, de a 3D nyomtatónk sok áramot eszik, ezért árat kellett emelnünk”.

Ez még akkor is hatalmas összeg, ha ebben benne vannak az extra ajándékok, így például poszter, gyűjtőmappa, Bluetooth-hangszóró, Power bank és a sötétben világító póló az ARC-reaktor mintájával, amiket az Alin vagy Ebayen nagyjából 10 ezerért össze tudsz halászni magadnak. De még az is lehet, hogy életnagyságú páncélt is találsz ennyiért.

Persze nem ilyet:

Senkit nem akarunk lebeszélni persze az előfizetésről, de az alábbiakat illik figyelembe venni a korábbi tapasztalatok alapján:

  • Bármikor árat emelhetnek egyoldalúan és nincs felső határa az áremelésnek.
  • A hibás alkatrészeket jó eséllyel cserélni fogják, a Marvel-figuragyűjtemény esetében is így jártak el.
  • Persze az is lehet, hogy majd küldenek pillanatragasztót, ahogy a képregények esetében tették a pótlapokkal meg a matricákkal.
  • Arra sincs garancia, hogy a Vasember-páncél minden elemét megkapod. Még mindig sokan várnak a figuráikra is…
  • “A sorozat várhatóan 100 lapszámból áll.” Várhatóan…
  • A várhatóan 100 lapszám, az 100 x 2 hét. Segítünk gyorsan kiszámolni: az havonta 2, évente 24 lapszámot jelent. Valamikor 4 év múlva meg is lesz a Vasember-páncélod. Persze, ha ez idő alatt nem megy csődbe a kiadó, nem üt be az apokalipszis vagy bármi egyéb.
  • Ugyanaz a cég rendezi az előfizetéseket és a reklamációkat, mint a Marvel, DC és Batman-kiadványok esetében.

Azzal is tisztában vagyunk, hogy sokan csak így és ilyen részletekben tudnak hozzájutni az egyébként képen remekül kinéző darabhoz, de azért mindenképpen vegyétek figyelembe mennyi buktatója van egy ilyen előfizetésnek.

A páncél összerakásának menete egyébként nagyjából így fog kinézni:

Ez is érdekelhet:
<