Vége a tévénézés aranykorának

-

Az online elérhető tartalmak és az okoseszközök véget vetnek a hagyományos tévézés aranykorának ? derül ki az eNet Internetkutató és Tanácsadó Kft. és a Telekom felméréséből.

tv

A ?Jelentés az internetgazdaságról? kutatássorozat legfrissebb verziója szerint már nem csupán valós időben nézzük a televízióban sugárzott műsorokat, hanem rögzítjük és visszanézzük azokat, online kölcsönzünk filmeket és videómegosztó oldalakat látogatunk.

Mi több, a tévézéshez többé már tévére sincs szükség a kutatás alapján: a felnőtt netezők 80 százaléka legalább egy másik eszköz képernyőjén is szokott filmeket, videókat nézni. A mobilinternet révén pedig az okostelefonok és tabletek használatával már bárhol és bármikor lehetővé válik a tévézés.

A megkérdezettek többségének van valamilyen egyéb képernyője, 66 százalék laptopot, 62 százalék okostelefont, 60 százalék asztali számítógépet, 34 százalék pedig tabletet használ és ezen eszközöket ? mozgóképes tartalmakat tekintve ? főként online videónézésre alkalmazzák.

Az élő tévéműsor megtekintése, valamint a tévéműsor visszanézése egyelőre kevésbé jellemző, mindkettő túlnyomórészt a laptopot használók körében fordul elő, azonban még esetükben sem éri el a 20, illetve a 40 százalékot.

A mobil eszközök alapvetően változtatták meg a tartalomfogyasztás módját, míg a tévé közös elfoglaltság volt, a hordozható készülékekkel a tudatos fogyasztó egyedül, bárhol és bármikor, bármilyen igényeinek megfelelő tartalomtípust választhat.

Ennek megfelelően a videómegosztó oldalak egyre népszerűbbek, a felnőtt internetezők 42 százaléka innen szerez filmeket, 39 százalék rendszeresen fájlcserélő oldalakat használ és a válaszadók közel ötöde rögzíti a televízióban sugárzott műsorokat, alig több mint tizedük pedig online videótékából kölcsönöz.

A videómegosztó oldalak közül továbbra is a YouTube a legnépszerűbb, az internetezők 95 százaléka látogatja valamilyen rendszerességgel, míg az Indavideo és a Videa esetében ez az arány mindössze 54, illetve 45 százalék. A gyakoriságot tekintve is a YouTube áll az első helyen: a válaszadók több mint negyede naponta látogatja, harmada pedig hetente többször.

A kutatás egyúttal arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek csupán 17 százaléka használ okostelevíziót, ugyanakkor 12 százalék tervezi ilyen készülék vásárlását a következő egy évben. Az okostévével rendelkező netezők több mint kétharmada legalább alkalmanként használja készüléke többletfunkcióit, túlnyomórészt (84 százalék) más eszközökről történő saját médiatartalmak megtekintésére, legkevésbé pedig internetbank elérésére. Alkalmazásokat már a válaszadók kétharmada szokott futtatni smart TV-n.

Az internetezők véleményét reprezentáló eNet kutatás 667, 18 évnél idősebb internetező megkérdezésével, 2014. december vége és 2015. január eleje között készült.

Kapcsolódó

Évi 9 napnyi reklámot úszunk meg a Netflix-szel

Számok, amiket eddig nem is akartunk végiggondolni.

Úgy tűnik a Botrány és a Bloodline az amerikaiak kedvenc* sorozata

Montanaban a Peaky Blinders, Wyomingban az iZombie, Oregonban pedig a Portlandia a legnépszerűbb, még a teljes közép-nyugaton a Botrány...

A magyar közönségnek még túl okos az okostévé

A magyar lakosság körében végzett kutatást a FilmBox Magyaroszág, amelyben az újhullámos tévézési szokásokra helyezte a fókuszt. A nem...

Sorozatfüggővé váltak a magyarok

A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is nőtt a televíziózással töltött idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. Naponta átlagosan...

Most a címlapon

A mozikat elkerülte, de streamingen itthon is debütál a Rendbontók

A megtörtént esetet feldolgozó film az 1970-es Miss World szépségversenyre fókuszál, amely az események hatására a nyugati szépségideál 180 fokos fordulatot vett.

Hamisított hírnév – Itt az HBO influenszer-generációról szóló filmje

Megérkezett a Fake Famous (Hamisított hírnév) című új HBO dokumentumfilm előzetese, amely az influencerek valódi(nak látszó) világába kalauzolja a nézőket.

A szakértő szerint VV Renátót emberi méltóságában sértette meg az RTL

Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport alapítója, Mérő Vera korábban is többször foglalkozott már a ValóVilág10-zel.

Jön az Eufória különkiadásának 2. része

A tervezetthez képest 2 nappal korábban, már holnap (január 23-án) elérhető lesz az Eufória különkiadás 2. része, amely ezúttal Jules-ra (Hunter Schafer) fókuszál.

A Hírstart ajánlata