Könyvsor Véget ért a THE WALKING DEAD képregényfolyama

Véget ért a THE WALKING DEAD képregényfolyama

Robert Kirkman 2000-ben lépett be a képregénykészítés világába, hogy 3 évvel később útjára indítsa minden idők legismertebb – nem szuperhősalapú – felnőtteknek szóló képregényfolyamát, az azóta popkulturális alapnak számító The Walking Deadet.

Talán nem mindenki tudja, de kezdetben a The Walking Dead minden volt, csak The Walking Dead nem. Az első változatok a 27. században játszódtak, majd Kirkman az 1960-as évekbe ültette a történetet, de volt, hogy azért dobták vissza a sztorit, mert a kiadónak nem tetszett, hogy Kirkman George Romero klasszikusát alapul véve lassan mozgó zombikat álmodott meg. Végül csak-csak megszületett a mára klasszikusnak számító kórházas nyitójelenet, amit úgy sikerült útjára indítani 2003 októberében, hogy Kirkman azt hazudta az Image Comics kiadónak, hogy mindenki nyugodjon le a picsába, lesz itt minden: pár kötet múlva kiderül, hogy a zombikat egy földönkívüli invázió alkalmával telepítették a Földre…

The Walking Dead Rick

Szóval valahogy így indult útjára a The Walking Dead, amely aztán 2010-ben a képernyőre is megérkezett, sőt azóta kinövesztette magából a Fear The Walking Deadet és további filmek és sorozatok készülnek a képernyőre. Ezért is meglepő, hogy aztán most vége, legalábbis a képregényeknek és a bejelentés a semmiből jött.

De nem csak azért meglepő, hanem azért is, mert semmilyen előjele nem volt. Kirkman nemrég még arról beszélt, hogy csak most kezdi feltárni ezt a világot, megígérte, hogy a 200. számban nem hal meg senki (nem hazudott na), sőt, pár napja nem csak a 193., de a 194. és 195. szám borítója is kikerült a netre (hogy aztán el is tűnjön a hivatalos oldalról). Azt nem is említve, hogy egy ilyen mértékű popkulturális jelenség fináléját, azért eléggé megszokták támogatni mindenféle médiaeseménnyel és médiajelenléttel.

The Walking Dead 193

Kirkman a ma megjelent utolsó szám utószavában azt írja, hogy mindig is így akarta befejezni a regényfolyamot:

Remélem, hogy Ti, az olvasók is pont így éreztek, de megértem a szomorúságotokat és csalódottságotokat, hogy nem tölthettek el még több időt ebben a világban. Én is hasonlóan vagyok, mert nekem is fontos volt ez a világ, de pont ezért kellett itt és most befejeznem. Azért, mert nem akartam, hogy tönkre menjen, hogy hiteltelen legyen. És hogy miért így ért véget? Miért ilyen hirtelen, meglepően? Mert a The Walking Dead erről szól. Ez a lényege: A kiszámíthatatlanság, az, hogy soha nem lehet tudni, mi történik a következő oldalon, hogy ki fog meghalni éppen. Egyszerűen hiteltelen lett volna, ha a képregénynek nem úgy van vége, ahogy abból a szereplők is búcsúztak.

A tévésorozatnak otthont adó AMC közben bejelentette, hogy a képregény befejezése semmilyen hatással nem lesz a jelenleg is futó és a tervezett sorozatokra.