Filmek, sorozatok, kultúra

Vér a falon – A mexikói bűnözés frontvonalába visz minket a National Geographic dokumentumfilmje

A Vér a falon a National Geographic második közös projektje a Junger-Quested alkotópárossal a 2017-ben készült – és 2018-ban duPont-díjat nyert – Pokol Szíriában: élet az Iszlám Állam árnyékában után.

A dokumentumfilm a Mexikó és a közép-amerikai régió válsága mögött álló migrációt, kábítószer-kereskedelmet és korrupciót tárja elénk politikusokkal, rendőrökkel, drogcsempészekkel és sok ezer fős karavánokban az USA felé tartó menekültekkel készült izgalmas interjúk segítségével.

Vér a falon 2020

A Vér a falon, az alkotók és a National Geographic hagyományosan kiterjedt kapcsolatrendszerének, valamint az ennek segítségével beszerzett különleges engedélyeknek köszönhetően – testközelből, az érintettek szemszögéből mutatja be a Mexikót. A mély gazdasági-társadalmi válságba taszító folyamatokat és jelenségeket: a közép-amerikai országokból az Egyesült Államok felé tartó migránskaravánokat; az amerikai-mexikói határ mentén működő drogcsempész-bandákat; valamint a politika mindent szintjét átszövő korrupciót, amely megnehezíti, már-már lehetetlenné teszi az ember- és kábítószerkereskedők elleni hatékony fellépést.

Az izgalmas dokumentumfilm a bűnözők elleni harc frontvonalába viszi a nézőket. Mindkét szembenálló fél részéről hiteles, a folyamatokra közelről rálátó szereplőket megszólaltatva. A Vér a falon kamerái előtt többek közt bevándorlók, farmerek, kábítószer-kereskedők, újságírók és diplomaták mondják el, hogy a drogkartellek, korrupt politikusok és az üzleti élet szereplői miként váltak mára a szó szoros értelmében élet és halál uraivá Közép-Amerikában. Ezzel elvándorlásra és elkeseredett, a puszta túlélésért való küzdelemre kényszerítve milliós tömegeket. A szakértőktől azt is megtudjuk, hogy egyes regionális amerikai jogszabályok miként járultak hozzá a feszültség növekedéséhez, valamint a mexikói politikai rendszer instabilizálódásához és fragmentálódásához.

A filmben bepillanthatunk egy népes, Hondurasból, Guatemalából és más koldusszegény közép-amerikai országokból Mexikón át az USA-ba tartó migránskaraván életébe. Mindez nem kevés szenvedéssel és nélkülözéssel van kikövezve, hiszen a csoportban sok a kisgyerek, ráadásul semmi se garantálja, hogy a szigorúan őrzött határon át tudnak jutni az ígéret földjére; a sikerhez ugyanazt a hírhedt víztelen, sivatagos sávot kellene keresztezniük, amelyen át az észak felé drogot, déli irányban pedig az érte kapott pénzt szállító csempészek útvonalai is futnak.

Vér a falon film

„A Mexikót sújtó problémák összetettek és sokrétegűek, és nem kis részben az USA a Reagan-éra óta alkalmazott kül- és bevándorláspolitikájában gyökereznek. Az országban zajló folyamatok oly szorosan összefüggnek a régióban ható nagyobb erők tevékenységével, hogy létfontosságú holisztikusan, tágabb kontextusban szemlélni a problémát. Idén választás lesz az Egyesült Államokban, elágazáshoz értünk; lényeges, hogy megértsük, hogy milyen nagy hatása van a szomszédos országok társadalmi-politikai viszonyainak az amerikaiak életére, mielőtt belépünk a szavazófülkébe” – mondta Sebastian Junger rendező.

„Sokan szeretnének mélyreható változásokat Mexikóban és Közép-Amerikában; és ennek az USA külpolitikáját is érintenie kell, hisz az jelenleg csak növeli az egyenlőtlenségeket a déli határunk túloldalán, amit a kartellek és bizonyos politikai vezetők kíméletlenül kihasználnak. Az ember egy rendkívül rugalmas és alkalmazkodó lény, ám ha megfosztják a jogaitól – és ezzel együtt a békéjétől és a biztonságától –, nagyon kilátástalan helyeztbe kerülhet. Soha nem volt olyan fontos és sürgős kezelni a régióban tömegeket érintő problémákat, mint most” – tette hozzá Nick Quested, a Vér a falon társrendezője.

Bemutató: 2020. szeptember 25-én, pénteken 22.00-kor, National Geographic csatornán.

A dokumentumfilmben többek közt megszólalnak:

· Ludy, egy árva hondurasi lány, aki egyedül csatlakozott az egyik északra tartó karavánhoz.

· Sara, aki a guatemalai otthonát hátrahagyva a gyerekeivel és az unokáival indult el az USA felé egy jobb élet reményében.

· Felipe Calderón, Mexikó 2006 és 2012 közötti elnöke.

· Arturo Sarukhan, Mexikó 2007 és 2013 közötti amerikai nagykövete.

· Julia Preston, a New York Times egykori mexikói tudósítója (1995-2001).

· Carmen Aristegui, a CNN spanyol nyelvű adásának műsorvezetője.

· Alan Bersin, az Egyesült Államok Vám- és Határőrségének volt parancsnoka (2010-2011).

· Jack Riley, az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal egykori igazgatóhelyettese.

· Jaime López-Aranda Latin-Amerika szakértő, korábbi mexikói kormánytisztviselő.

· Santiago, mexikói máktermesztő.

· Ángel Mundo, egy, a mexikói hatóságok és a szervezett bűnözők között 2014-ben kitört véres – emberrablásba és tömegmészárlásba torkolló – összetűzés túlélője.

· Egy sinaloai heroinlabor anonim drogkészítői.

· A mexikói-amerikai határ anonim drogcsempészei.

A Vér a falon műsorra tűzését most bejelentő National Geographic Documentary Films nevéhez számos sikeres és díjnyertes dokumentumfilm kötődik az elmúlt években. Ezek közé tartozik Feras Fayyad Az underground kórház című, 2020-ban Oscar-díjra jelölt alkotása; az Oscar-, BAFTA- és hétszeres Emmy-díjas Free Solo – Mászókötél nélkül c. sikerfilm; a Sundance Filmfesztiválon közönségdíjat nyert Árnyak tengere és A jövő tudósai c. alkotások; az Emmy-díjas – a Lightbox-szal együttműködésben készült – LA 92 – A Rodney King-zavargások, valamint a Jane – Egy élet a csimpánzok között, mely remekműveket a legjobb 15 dokumentumfilm közé soroltak a 2017-es Oscar-díj jelölési folyamata során; valamint a 2018-ban duPont-díjjal elismert Pokol Szíriában: élet az Iszlám Állam árnyékában c. alkotás.

Facebook
<