Hír és közéleti magazin

Véres focimeccs ma este a Tömény történelemben

Scherer Péter császári hipszterek között végez Zrínyi Miklóssal

Ma este újra előkerülnek a töményes poharak a Comedy Centralon: ezúttal Radnai Márk és Scherer Péter áldozza fel józanságát a történelmi átértelmezés kedvéért. Így fedezi fel Julianus barát a panaszkodásról és a spártai kórházi ellátásról híres törzsben a magyarok őseit, a sármőr Zrínyi Miklós élete pedig futballista ambíciói és a rögös országút miatt ér véget.

zrinyi4 A humorcsatornán ma este a magyar történelem egyik legnagyobb rejtélyére, Zrínyi Miklós és a bécsi vadkan végzetes találkozásának részleteire igyekszik fényt deríteni Scherer Péter. A színművész által a magyarság szégyenfoltjának nevezett ármányos történetből megtudhatjuk, hogyan nőtt fel a sikert sikerre halmozó sármőr hős dédapja, a szigetvári törökverő árnyékában, és hogyan lelte vesztét egy rázósra sikeredett vadászaton.

A tekintélyes mennyiségű rummal ízesített életrajz szerint a törökgyűlöleten szocializálódott Zrínyi megelégeli, hogy végvári birtokain nem lehet egy rendes grillpartit szervezni anélkül, hogy valamelyik környező nép át ne vonulna közben a kerten. A dédpapa emlékére elhatározza hát, hogy ő is beszáll a nagy nemzetközi játékba. Az Európa nagy stadionjában zajló rendhagyó futballmérkőzésen azonban nem elégszik meg egy poszttal, ő az egész pályát be akarja játszani, ezzel kiváltva a felezővonal környékén trónoló Bécs nemtetszését.

A vadkanarcú feleséggel megáldott hadvezért végül egy fordítási hiba miatt bécsi hipszterek részére megszervezett vadászat, és a Zrínyi bizalmasából minden magyarságot kirázó rögös erdei út veti a hírhedt vadkan félhold alakú agyarai elé.

„Azért választottam ezt a történetet, mert érdekelt a Zrínyi halálát övező misztikus titok. Egy vadkan valóban meg tud ölni egy embert, de tudjuk, hogy Zrínyi rebellisnek minősült, voltak befolyásos ellenségei. Saját hadsereget kezdett szervezni, a vadászat előtti nap pedig valaki érkezett hozzá Bécsből… Már sosem fogjuk megtudni, hogy a hadvezér gyilkosság áldozata lett-e, de az emberek fantáziáját mindig izgatják a rejtélyes halálesetek” – árulta el Scherer Péter.

A Tömény történelem ma esti epizódjában a másik mesélő Radnai Márk színházrendező, aki néhány tequila jóvoltából Julianus barát küzdelmes felfedezőútját regéli el. Az előadásában megelevenedő legendás szerzetes 168 Bibliával a hátán kel útra, hogy megtalálja a magyarok őshazáját. De Julianus egy igazi életbölcsesség mentén keresi a Magna Hungariát: szerinte a haza nem az, ahol jól érezzük magunkat, hanem az, ahol meg kell oldanunk a problémáinkat.