Hír és közéleti magazin

V/H/S Viral – Még mindig van hús a lerágott csonton

A V/H/S franchise a harmadik állomásához érkezett, mondhatni a szó szoros értelmében lerágják róla az utolsó húscafatokat is, igaz lehet is, ráadásul még mindig vannak benne olyan epizódok, amire megéri befizetni.

Aki nem ismeri esetleg a V/H/S franchise-t, annak lényegében annyit kell tudnia a dologról, hogy found footage horrorról van szó, ami meg van bonyolítva egy kis gore-ral, torture-ral, de slasher és spplatter elemeket is könnyen felfedezhetünk benne. (hogy mik ezek arról bővebben errefelé lehet olvasni)

A V/H/S első része annak újszerűsége miatt kiválóan működött, ráadásul sikerült is valamennyire kerek egésszé önteni a sok – valójában minden kapcsolódási pontot nélkülöző – történetet. A 2. résznek már azért folytatás íze volt, a 3. pedig jócskán gayott lyukakat maga után.

Persze kérdés az, hogy milyen szemmel kell nézni egy ilyen filmet. A készítők például azt is könnyen megtehették, hogy az eredetileg 4 kis történetből összeálló Viralból a megjelenése előtt kivettek egy sztorit (Todd Lincoln “Gorgeous Vortex” című rövidfilmjét, amely egy sorozatgyilkosról és egy szektáról szólt volna), ami intő jele annak, hogy kapcsolódási pontot nem is nagyon kell keresnünk, mert nem is ez a fontos ebben  franchise-ban. A megmaradt 3 történetből az első annyira jó, hogy akár önálló filmként vagy sorozatként is el tudnánk képzelni, egy annyira beteg, hogy valószínűleg csak a szörnypornó rajongóit hívja tetemre, a harmadik minősége meg alaposan kilógott a sorból.

Dante, a hatalmas (Dante The Great)

vhs_viral_1

A sztori főhőse egy népszerű bűvész, akin a megalománia jelei mutatkoznak, köszönhetően egy köpenynek, ami a legenda szerint Harry Houdinié volt. A varázserővel bíró köpeny, azonban nem csak erőt ad, de el is hatalmasodik az emberek személyiségén, aki pedig nem működik vele együtt, azzal nem sok jó történik.

Minden szempontból ez volt a legjobb rövidfilm, hiszen mind történetben, mind látványban kiemelkedett a többi közül. A törvény embere sorozatban is feltűnt Justin Welborn meg annyira jól hozta a figurát (Tádá!),  hogy ha valaha is készül egy komolyabb projekt  Danteból, akkor azt csak is vele lehet megcsinálni. Tíz perc alatt egy olyan karaktert tett le az asztalra, amit jó eséllyel még hosszú ideig emlegetni fogunk.

10/8

Párhuzamos szörnyek (Parrallel Monsters)

Vhs-Viral-Nacho-640x245

A Nacho Vigalondo (a szenzációs Időbűnök és a még nem láttam Open Windows) rendezésében készült Parrallel Monsters legfőbb bűne a címe, hiszen túl sokat árul el a csattanóról. A történetben ugyanis egy Alfonso nevű fickó (Esteban Navarro) azzal tölti mindennapjait, hogy épít egy átjárót a párhuzamos univerzumokba. (Vigalondónak valószínűleg ez a házibarkács gépépítés a fétise, hiszen az Időbűnökben is erre húzta fel a sztorit.) Főhősünk sikerrel is jár, majd az első látásra kiköpött másával megbeszélik, hogy 15 percre életet cserélnek. A két világ kiköpött mása, pontosabban tükörképe egymásnak, aztán jön a nagy fordulat, ami a címet ismerve már nem üt akkorát. Nem úgy, mint az “akkor most megbüntetlek egy kis családon belüli erőszakkal” dolog.

10/5

Csontvihar (Bonestrom)

VHS-Viral-Trailer

Ez volt az a történet, ami legkevésbé tudott lekötni. Néhány nagyszájú utcagyerek átugrik Mexikóba, hogy egy deszkás videót készítsenek. Aztán persze a lehető legrosszabb helyet választják ki a dologhoz, hiszen egy a mexikói indiánok által elátkozott/megszállt területre tévednek. Idegesítő kameramozgás, még idegesítőbb karakterek és lángoló vér – de az a mindennél is több mennyiségben.

10/2

Gonosz körök (Vicious Circles)

vhs-viral-vicious-circles

Ez pedig a három történetet keretbe foglaló nagy egész, amelyben egy már-már megszállottan kamerafüggő srác kapcsolódik be egy autósüldözésbe. A nagy egész mindössze annyiban kapcsolódik a három tölteléktörténethez, hogy főhőse hasonlóan megszállott mint a másik három történeté, hiszen ő maga is egy az interneten vírusként terjedő videóval akar hírnévre szert tenni – és természetesen jól meg is bűnhődik miatta.

Összességében szórakoztató volt a V/H/S Viral, egyszeri megnézésre mindenképpen ajánlott, már persze annak, akinek bírja a gyomra és a szeme a filmben látott megoldásokat és most nem elsődlegesen a vérre és az aprításra gondolok, hanem mondjuk egy epilepsziás rohamra, ugyanis a folyamatosan rángatózó kamera miatt könnyen rohamot lehet kapni.

10/5