hétfő, január 25, 2021

Visszatekintés: Black Mirror 3×06 – Hated in the Nation

-

A Black Mirror idei szezonja több mint változatos volt, de talán mind közül a Hated in The Nation címet viselő évadzáró epizód lógott ki a legjobban a stílusával.

hated-in-the-nation

Ebben is fontos szerepet kapott a technológiai fejlődés, ebben is remekül építették fel a történetet a következményekig, de a dramaturgia sokkal tévésebb, brit sorozatokra jellemző betétekre épült. Persze klasszikus kriminek sem nagyon lehet nevezni egy olyan epizódot, amelyben majd 400 ezer embert mészárolnak le, de az odáig vezető út viszonylag lassan csordogált. Persze éppen ezért ütött akkorát a tömegmészárlás.

A Hated in the Nation azzal tréfálta meg a nézőket, hogy előbb a gyilkos eszközt, majd idővel a gyilkos kilétét tartotta/tartatta fontosnak, miközben a kulisszák mögött öles léptekkel haladtunk egy sokkal nagyobb kérdés felé. Vagyis mit érdemel az, aki puszta időtöltésből másokat bánt, vagy mások halálát kívánja? (Helló, és mi van azokkal, akik egészen más okból kifolyólag #Deathto hashtageltek. Ők is megérdemlik a halált? Járulékos veszteség?)

black-mirror-hated-in-the-nation-2

Ezt a Bűn és bűnhődés témát az idei évadban egyszer már bemutatta nekünk a sorozat, de most egészen más szemszögből és egészen más téttel láthattuk, hogy milyen az ha valaki önbíráskodni kezd, az már vérmérséklet kérdése, hogy ez ki számára elfogadható alternatíva.

Összességében kicsit túlnyújtottnak éreztem a játékidőt és nem éreztem szükségét az utolsó jeleneteknek, de ezzel együtt ismét egy olyan darab, amit nem ver ki egyhamar az ember a fejéből.

Rendezte: James Hawes
Írta: Charlie Brooker
Főszereplők: Kelly Macdonald, Faye Marsay, Benedict Wong, Jonas Karlsson, Joe Armstrong, Elizabeth Berrington

Kapcsolódó bejegyzések

Újabb Black Mirror-rész válik valósággá

A Microsoft szabadalmat nyújt be az elhunyt embereket imitáló csetrobotok létrehozására

Halál 2020-ra: Idén is kapunk egy meglepetés Black Mirror-epizódot?

Halál 2020-ra címen készülőben van valami a Netflixen Charlie Brooker vezetésével, de nem tudni, hogy a Black Mirror része-e vagy sem.

Valósággá vált a Black Mirror

A Black Mirrorban is látott robotkutyákhoz hasonló robotok tartják fenn a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Szingapúr utcáin és parkjaiban.

Évekig kell várnunk a Black Mirror 6. évadára

A jelen valósága is túl nagy disztópia, ezért nem készül egy darabig új Black Mirror-epizód.

Friss

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

Keira Knightley nem vetkőzik többé, ha a filmjét férfi rendezi

Keira Knightley bejelentette, hogy többé nem vetkőzik azokban a filmjeiben, amelyeket férfi rendez.

Liam Neeson ismét megnyerte a hetet a mozikban

Liam Neeson új filmje, a The Marksman ezúttal sem talált legyőzőre.

A Hírstart ajánlata