Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Visszatekintés: Tabu sorozat 1. rész

Az HBO Go-n január 8-tól (magyar felirattal) elérhető Tabu sorozat főhőse James Keziah Delaney, aki hosszú világjárása után apja betegségének hírére hazatér Angliába.

4486_taboo_ep1_21feb2016-1_v8

Csakhogy mire hazaér apja elhalálozott, így neki kell öregségére megbolondult apja örökébe lépnie. Ami egyáltalán nem egyszerű, ugyanis öröksége egy hosszú évek óta veszteséges hajózási társaság, na meg egy kis – egykoron indián – terület a Nutka-öbölben, ami tekintve, hogy az Egyesült Államok és az Anglia hadban áll, a legkényelmetlenebb helyen, pont a határvonalon fekszik, így nem véletlen, hogy az őfelsége hátszelével működő rivális hajózási társaság, a Kelet-indiai Társaság rá akarja tenni a kezét

A sorozat fő konfliktusát tehát ez adja, ami már önmagába kellően érdekes lenne, ám itt jön a képletbe a mindenki által halottnak hitt James Keziah Delaney azon időszaka, amikor a világot járta és különböző kultúrákkal ismerkedett meg.

Tabu sorozat

– James, írhatott volna az apjának legalább egy levelet. A végén már folyton magát szólongatta.
– Tudom.
– Mondtam neki: Jöjjön be. Jöjjön be. Mielőtt a dagály eléri a cipőjét. De ő tüzeket gyújtott a parton. A nevét kiáltotta és beszélt magához. És miközben ott állt, szélhámos sirályok köröztek fölötte.
– A sirályok csak a dögre gyűlnek.
– Úgy van. Volt is dög ott bőven.
– Üzletembernek nevezik magukat. Kíváncsi mit akartak tőle ezek a szélhámosok?
– Már tudom.
– Azt kétlem.
– Egy darabka földet, a Nutka-öbölt. A nutka volt anyám törzse.
– Nem James, az anyja nápolyi volt.
– Apám vett egy darab földet és vele együtt egy feleséget. Puskaporral fizetett mindkettőért.
– Az apja kérésére sosem említettem, hogy úgy vette őt.
– És ő mégis mindent elmondott nekem.
– Mikor?
– Amikor tüzeket gyújtott a parton.

3311_taboo_ep1_05feb2016rv-1_v2

A fenti párbeszédből egyrészt könnyű kitalálni, hogy mely sorok tartoznak Tom Hardyhoz (naná, hogy a Tabooban is többet hallgat, mint amennyit beszél és tőmondatoknál többet nem igazán hajlandó mondani), másrészt amellett, hogy Hardy szinte minden mondatát belengi a misztikum és a rejtélyesség, arról nem is beszélve, hogy a sorozat első részében nem csak szavakban, de vizuálisan is sok szerepet kapott a szellemvilág.

Hardy ugyanis az elmúlt éveit vademberekkel töltötte és elég valószínűnek tűnik, hogy a rébuszokban való beszélése nem csak az ellenségei megtévesztésére szolgálnak, hanem valóban kitanult egyet s mást a nem civilizáltan élő törzsekkel töltött ideje alatt.

Tabu sorozat Strange

Delaneynek azonban nem csak az oligarchákkal kell megküzdenie, hanem a múltjával is, hiszen egyrészt komoly negatív mítosza van a városban, másrészt meg ott a féltestvére (Oona Chaplin), akit apja kitagadott az örökségből és akinek férje nagyon szeretné rátenni a kezét az örökségre és akkor még a két féltestvér múltját nem is említettük.

A Taboo-t igen komolyan belengi a misztikum, de emellett remek képet ad az akkori korszakról, a világ működéséről, a társadalomról és ebben az atmoszféra teremtésben a legerősebb a sorozat, egy percig sincs az a steril érzetünk, hogy a díszlet végével a Taboo világának is vége lenne, ugyanis szinte beszippant minket az 1800-as évek elejének világa.

3336_taboo_ep1_05feb2016rv-1_v1

Engem rendesen elkapott a sorozat hangulata, az pedig kifejezetten jót tesz a sorozatnak, hogy Tom Hardy karaktere nem éppen az a szerethető fajta, hanem egy szemétláda, aki ezzel együtt minden másodpercet ural a képernyőn. (Az nem véletlen, hogy Delaney karaktere olyan mintha neki találták volna ki, hiszen ő találta ki saját magának…)

A Taboo sorozat január 8-tól érhető el magyar felirattal az HBO Go-n, ha minden igaz márciustól pedig az HBO-n szinkronosan is adásba kerül.

Írta: Chips Hardy, Tom Hardy, Steven Knight
Főszereplők: Tom Hardy, Leo Bill, Oona Chaplin, Richard Dixon, David Hayman, Michael Kelly, Jonathan Pryce, Fiona Skinner, Edward Hogg, Jason Wakins,
Rendezők: Kristoffer Nyholm (4 rész), Anders Engström (4 rész)
Producer: Ridley Scott,
<