Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Visszatekintés: Westworld 1. évad

Most akkor ez jó volt vagy piszkosul gyenge? Már említettem, de nagyon irigylem az okat, akik majd utólag egyben darálják le ezt az egészet. Vagy mégsem? Nem tudom melyik a jobb. Spoilerekkel folytatjuk.

westworld_maeve
Narratíva?

#netflixandchill

williamÁltalános vélekedés szerint az HBO is jobban járna azzal, ha mondjuk egyben felrakta volna a sorozatot már az elején az HBO Go-ra (mint pl. a Netflix vagy az Amazon sorozatai), hiszen akkor a legtöbb médiamunkás egyben ledarálta volna és nem lett volna idő teóriákat gyártani. Ebben az esetben az egyébként remek monológokkal felvezetett fordulatok, az ajándékok, a vizuálisan felfedett tikok ütöttek volna rendesen (több idősík, Bernard=Arnold, William=Feketeruhás).

Így, hogy hetiben láttuk, aki kicsit is utánaolvasott a dolgoknak, vagy akár csak gondolkodott rajta viszont minden egyes fordulatot kitaláltunk előre, hiszen mindenre volt legalább 3 elméletünk… és ez az ami kiölte a Westworld-ből az igazi misztikumot.

dolores
A hang

Öntudat

Persze azt is meg kell jegyezni, hogy ha egyben kaptunk volna meg az évadot, akkor a sorozat körül lévő nagy nyüzsgés, maximum két hétig tartott volna, így meg 10 héten át minden jelentős médium a sorozattal foglalkozott és erre jön még rá nagyjából két hét, ami a sorozat első évadával illetve a 2. évad lehetséges elméleteivel foglalkozik majd. Merthogy bármennyire is ígérték, hogy mindenre magyarázatot kapunk, azért elég sok mindennel kapcsolatban sötétben tapogatózunk. És igen, mindenre van legalább 3 elméletünk.

Mert most ember legyen a talpán aki eldönti, hogy amit láttunk (Maeve szökése) az Ford új narratívája, vagy pedig tényleg egy szökési kísérlet? Ráadásul akkor Maeve öntudatra ébredése nem is öntudatra ébredés, hanem végig csak egy narratívát követett? És az, hogy leszállt a vonatról az saját döntés volt, vagy pedig eleve így volt megírva a sztorija? Ha nem így volt megírva, akkor valójában most ébredt öntudatra? Túl sok kérdés, túl sok elmélet. Jobb ha bele sem megyünk.

Ford honnan tudta, hogy a Feketeruhás leszúrja majd Dolorest illetve az azt követő eseményeket?
Ford honnan tudta, hogy a Feketeruhás leszúrja majd Dolorest illetve az azt követő eseményeket?

A zongora sem öli meg a zongoristát, ha nem tetszik neki a zene…

A Westworld sok szempontból grandiózus volt és sok szempontból olyan minőségű, hogy sorozatkészítő legyen a talpán, aki képes ezt megugrani. Az meg megint csak nem mellékes, hogy a főbb karaktereket (Maeve, Dolores, Teddy, William, Feketeruhás, Ford, Bernard) alakító színészek nevei egymás alatt sorakoznak majd a jövő évi díjátadókon. És annyi remek idézettel gazdagodtunk, hogy abból bőven lehet saját kategóriát nyitni a Citatumon…

Azon persze órákat lehetne vitatkozni, hogy a dramaturgia rendben volt-e, de itt jön be az az opció, hogy egyben darálva nincs ideje az embernek gondolkodni azon, hogy amit lát az időben hol helyezkedik el, vagy hogy magyarázatot találjon a különböző karakterek tetteire.

Színház az egész világ, avagy mindenki csak annyit lát, amennyit Ford akar láttatni velük?
Színház az egész világ, avagy mindenki csak annyit lát, amennyit Ford akar láttatni velük?

Akit láttunk meghalt az él, aki nem halt meg az halott. Érted?

Azért azt is meg kell jegyezni, hogy nagyon sok kérdés nyitva maradt a 2. évadra. Egyrészt ott van Elsie, akiről képtelen vagyok elhinni, hogy ennyi volt. Szinte biztos vagyok abban, hogy nem ölte meg Bernard. A másik ilyen karakter az indiánok által az előző részben elkapott Asley. Vele mi történt? Én nem hiszem, hogy azzal a jelenettel kapott egy off-screen halált, ha pedig mind Ashley, mind Elsie esetében ez a helyzet, akkor a karaktereik kábé feleslegesek voltak a sorozatba. (Az meg elképzelhetetlennek tűnik, hogy Shannon Woodward és Luke Hemsworth ennyike szerepre aláírt volna…)

"Lost in Westworld"
“Lost in Westworld”

És akkor ott van Ford eset, aki a fináléban egy elég erőteljes on-screen halált kapott. És a sorozat logikáját ismerve éppen ez az ami miatt azt gyanítjuk, hogy ő nem halt meg. Még a What door? epizódban láttuk, hogy Ford nagyon dolgozik egy androidon a pincében. Akkor azt gondoltuk, hogy az Theresa mása lesz, de most már el kell gondolkodnunk azon, hogy mi van akkor, ha Ford a saját mását készítette el és ezt a robotmást lőtte le Dolores? Ugyan miért adná fel a “My controlt”-t Ford? Persze logikát keresni bármiben? Ah. Egyébként is itt egy remek bejegyzés arról, hogy mi valójában a Westworld:

Arnold és Ford nekiáll robotokat készíteni egy vidámparkhoz. Arnold úgy érzi, az egyik első host (valamiért egyedüliként) öntudatra ébredt. Ford nem hisz neki. Arnold ezután megöleti magát mert szerinte ez kell ahhoz, hogy egy robot öntudatra ébredjen (akkor mégsem ébredt öntudatra Dolores korábban?). De előtte még kitalálja a labirintusos metaforát (ami során a robotok egy bizonyos utat bejárva, az élmények hatására ébrednek majd fel). Ford Arnold halála után megépíti Bernardot, mert nem akar egyedül lenni.
Ezután eltelik pár év, Ford megnyitja a Westworld-öt. Dolores úgy tűnik mégsem ébredt öntudatra. De Williamnek meg úgy tűnik, hogy igen, és végül ezért válik MiB-é, majd megveszi a parkot.Eltelik 20-30 év, látszólag semmi fejlemény az öntudatra ébredés tekintetében, mígnem egyszer csak úgy tűnik Dolores most már tényleg öntudatra ébredt, ám a végén kiderül, hogy ezt is Ford programozta bele (ezért köt ki Teddy-vel a banketten). Ford beleprogramozza Maeve-be a szökést (miért?), valamint beprogramozza Dolorest, hogy ölje meg őt (vagy robot másolatát) és plusz a Delos vezérkarát, mert ezek után valamiért majd most biztos felébrednek a robotok (miért?).Nekem ez így nagyon nem kerek. Akkor most volt valaha öntudata bármelyik robotnak? Ha igen, miért tűnt el? Arnold és Ford ugyanazt akarták a kezdetektől, csak Arnold túl korán? Ford beszéde a végén arról, hogy a robotok majd egy jobb faj lesznek…Ha igen, akkor miért egy programozott vérengzéssel indítja az öntudat útján a robotokat (főleg azokat, akik már amúgy is szenvednek miatta)?

Azért így elég egybitesnek tűnik, de  grandiózus tálalás, a színészek remek játéka és a mitológia miatt simán 2016 egyik legmeghatározóbb sorozat lett a Westworld, aminek minden egyes momentumába úgy bele lehet kötni, ahogy annak idején a Lostba is bele lehetett.

A szerelem semmit nem old meg. Mit szólsz ehhez Hollywood?
A szerelem semmit nem old meg. Mit szólsz ehhez Hollywood?

A Westworldnek azonban van ennél egy sokkal mélyebb értelmezése is, amelyben már Istenekről, teremtményekről, halandóságról és halhatatlanságról beszélünk, s bár Dolores (Evan Rachel Wood) és Ford (Anthony Hopkins) utolsó beszélgetése rengeteg dolgot más megvilágításba helyezett, a sorozat motívumrendszerének teljes megértéséhez legalább tízszer végig kellene darálni a komplett évadot (mondjuk van rá több mint egy évem).

Kicsit az az érzésem, hogy a Westworld túl sok akart lenni egyszerre (egyrészt egy szórakoztató sorozat, másrészt mitológia, harmadrészt kirakós, de ott a vallástörténet, a teremtéstörténet, a látványorgia stb…), de valahogy a nézők semelyik rétegét nem sikerült teljes egészében kielégíteni. Sőt, igazából el sem tudták dönteni, hogy a nézők melyik rétegéhez szóljanak, ezért végül nem csak vizuálisan mutatták el, hogy William=Feketeruhás, hanem egy jelenettel később már jön Ford és Williamnek szólítja, hogy mindenki számára egyértelmű legyen. Kár érte.

westworld-season-1-finale

És akkor az elkövetkező hetek (vagy másfél év) kérdései:

Ha Maeve (Thandie Newton) csak egy programsornak köszönhetően akart megszökni, amelyet Ford táplált bele, akkor a Felix-faktort hogy a fenébe kalkulálta bele Ford? Hiszen elég egyértelműen kiderült, hogy Felix nélkül Maeve-nek esélye sem lett volna. Szintén emberi tényező a biztonságiak, akik szerintem simán megállíthatták volna Maeve-t, de elképzelhető, hogy a most látott személyzet is csak néhány host volt. (De persze attól, mert Maeve azt mondta, még egyáltalán nem biztos, hogy Felix (Leonardo Nam) ember – bár zseniális volt, ahogy elkezdte nézni a kezét…)

Mivel Maeve éppen akkor törte ketté a kis tabletet nem derült ki, hogy az, hogy leszállt a vonatról, az saját döntés, vagy pedig megint csak egy narratíva?

Dolores tényleg Wyatt? Mi van, ha nem? És akkor ki az?

Hogy a fenébe nem tűnt fel Logan (Ben Barnes) családjának, hogy Logan eltűnt Westworldben? Logan egyáltalán eltűnt Westworldben? Hiszen csak azt láttuk, hogy meztelenül ellovagol a senki földjére… Érdekes lesz nézni a castingokat, vajon érkezik-e egy idősebb férfi színész vezető szerepre az új évadra és vajon látjuk-e majd az idős Logant?

Azt hiszed az apád rád bízná a céget?
Azt hiszed az apád rád bízná a céget?

Mi volt Ford célja azzal, hogy lelövette magát vagy a mását? Valójában életben maradt és most már a háttérből irányítja majd a dolgokat? Csak a vezetőséget akarta megtéveszteni? Ha a lázadó hostok megölik a vezetőséget, akkor mi szükség volt erre a színpadias kilépőre?

Ford miért nem lepődött meg azon, hogy valaki feltámasztotta, megjavította Bernardot? Ha pedig számított rá, mert ez is a narratív része, akkor meg mi szükség volt az öngyilkosságára?

A fináléban látott SamuraiWorldnek(?) lesz szerepe a folytatásban, vagy csak azt akarták bemutatni, hogy más helyek is léteznek a Deloson belül?

SamuraiWorld
SamuraiWorld

Érdekességek, felfedezések

Most már tudjuk, hogy a Westworld a közeljövőben, 2052 júniusában játszódik.

maeve-2052-westworld

Szintén azt erősíti, hogy Elsie nem halt meg, hogy a Delos hivatalos oldalán ( igen ilyen is van 😀 ) nagyon nehezen, de megtalálható egy hangüzenet, amelyen mintha Elsie kérne segítséget.

Bár a hollywoodi alaptétel szerint – a szintén Jonathan Nolan által írt Csillagok között óta meg főleg – a szeretet téren és időn át vezet, a Westworld pont azt bizonyította be, hogy a szerelem egyáltalán nem elég. William is addig járt vissza, amíg ki nem szeretett Doloresből.

dolores-es-bernard

Ha már William… A Williamet alakító Jimmi Simpson elárulta, hogy ő sem tudta, hogy valójába ő Ed Harris fiatalabbik énje. Akkor kezdte kapiskálni, amikor a 3., 4. rész tájékán az egyik sminkelésnél a vezető sminkes úgy kezdte el nézni az arcát, mint még előtte soha senki és közben ingatta a fejét, hogy “Ejj, ezzel a szemöldökkel kezdeni kell valami”. Akkor már sejtette, hogy ez azért van, mert valaki másra kell nagyon hasonlítania, aztán hamar rá is jött, hogy Ed Harrishez hasonló nyelvjárással beszél. Természetesen letagadták a dolgot a sorozat alkotói amikor rákérdezett a dologra.

Logan testvére, William menyasszonya egy egyszerű Getty Images-es stockfotó. Zseniális 😀

<