Filmek, sorozatok, kultúra

Miért vannak vörösben és Dalí maszkban A nagy pénzrablás főhősei?

Nem csak marketingszempontok és nem csak az álcázás miatt, hanem számos jelentése és üzenete van ezeknek a kellékeknek.

A nagy pénzrablás sorozat vörös színű kosztümjei támogatják a show forradalmi témáját. A vörös szín merész, gyakran az ellenállás szimbóluma. Ez a vér színe, ezért valószínűleg ez egy szimbolikus konnotációja az erőszaknak valamint a szenvedélynek.

A nagy pénzrablás vörös kezeslábas ás dalí maszk

A vörös zászlókat általában a forradalmi mozgalmakkal társítják mind a valós életben, mind a fikciókban is. A Professzor még az 1. évadban kijelenti, hogy a csoport nemcsak a Királyi Pénzverdét célozza meg, hanem ez egy ellenállás az egész rendszer ellen. A nagy pénzrablás elejétől kezdve a rablók etoszusa mindig tartalmazta a forradalom elemeit, elég csak az énekes betétekre gondolnunk.

A vörös színnek ezzel együtt nemzeti jelentése is van. A nagy pénzrablás egyik legérdekesebb aspektusa az erős spanyol identitás, amely kiemeli a sorozatot a hasonló produkciók közül és ez az identitásfókuszú megközelítés érthetőbbé teszi, hogy a show miért vonzza a nemzetközi közönséget.

A vörös számtalan okból társul Spanyolországhoz, a legnyilvánvalóbb az, hogy ez az ország két nemzeti színe közül ez az egyik (a másik meg ugye a sárga). A folklór szerint a vörös szín Spanyolország zászlajában a nemzeti sportnak minősülő bikaviadalokat jelképezi. A vörös azonban Spanyolország legfontosabb fűszereinek, a sáfránynak és paprikának is a színe. A piros kezeslábas tehát egy metafikcionális kikacsintás a közönség részére, amely egyben egész Spanyolország előtt tiszteleg.

A Salvador Dalí-maszkok hasonlóképpen az ellenállás és a nemzeti büszkeség jelképeként szolgálnak. Dalí vitathatatlanul a szürrealisztikus mozgalom legfontosabb alakja a 20. század elején; bár a mozgalom jellemzően Franciaországgal társul, Dalí spanyol volt, élete jelentős részét Spanyolországban töltötte.

Mint minden szürrealisztikus művészet, Dalí munkája is természetéből fakadóan lázadó volt – a szürrealisztikus mozgalom célja az volt, hogy megpróbálta megtörni a normálist, vagyis lázadt a rendszer ellen.

Így, mint A nagy pénzrablásban szereplő rablók (és vörös színű kezeslábasuk) úgy a Dalí-maszk is a forradalom szimbólumává vált.

Facebook
<