Hír és közéleti magazin

‘Westworld’ sorozat kritika: Konkrétan hibátlan


Jonathan Nolan (Christopher testvére, A sötét lovag, A sötét lovag: Felemelkedés, a Csillagok között és A tökéletes trükk írója, na meg a nagyszerű Person of Interest – A célszemély sorozat megalkotója) és felesége, Lisa Joy Nolan valószínűtlenül nagyot gurítanak a Westworlddel. Azt már előre tudni lehetett, hogy az HBO nagyon bízik benne, hiszen már öt évadra előre megvan, merre mehet a sztori, de hát ugye láttunk már ilyet korábban, aztán kiderült, hogy a nagy önbizalom mellé nem társult túl minőségi termék.

westworld-2

A Westworld viszont minden tekintetben minőségi. A sztori, a rendezés, a látvány, a koncepció sőt, még a zenék is, mind-mind tökéletesre csiszoltak, annyira, hogy az még a mostani, egyébként nagyon erős tévés mezőnyből is kitűnik. A Westworld tulajdonképpen Michael Crichton sztorija, aki 1973-ban filmre is vitte saját rendezésében mindezt, sőt, még egy folytatást is megélt Futureworld címmel, valamint egy tévésorozatot Beyond Westworld néven. Utóbbi nem volt túl sikeres, öt részt gyártottak le belőle, de csak három ment adásba, pedig két Emmyre is jelölték a szériát.

Most azonban más a helyzet. Az HBO bevállalta, hogy újraéleszti a világot egy rakás pénzből, és mivel Jonathan Nolan áll mögötte, nagyon nem kellett félni tőle. Ez a faszi rossz forgatókönyvet még nem írt, és bár rendezni nem nagyon rendezett, azért lehetett remélni, hogy valamit csak megtanult testvérkéjétől. És úgy néz ki, hogy megtanulta a szakmát, a pilot ugyanis az ő munkája, és teljes egészében fantasztikus.

westworld

A Westworld egy jövőbeli szórakoztatóipari egység, egy hatalmas „vidámpark” felnőtteknek, ahol jó pénzért te is visszamehetsz a vadnyugatra. Nem bánthat senki, nem lehetsz részese erőszaknak, de láthatsz belőlük bőven, és te is onthatsz vért, ha szeretnél. Ha nőt akarsz, szerezhetsz magadnak, és tulajdonképpen nincs is olyan, amit ne tehetnél meg, hiszen te vagy a vendég, a cél a te maximális elégedettséged. Ebben a világban azonban nem mindenki igazi. A Westworld készítői mesterséges intelligenciával bruttósított egyedekkel töltik fel a várost és környékét, akik memóriáját minden este törlik.

De ahogy az lenni szokott, a díszlet elkezd omladozni, a memóriák pedig nem törlődnek úgy, ahogy kellene. Egy frissítés során komoly hiba kezd csúszni a számításba, valami bomlasztani kezdi a gyönyörűen felépített sztorivonalakat, és szépen lassan elkezd elszabadulni a pokol. Ehhez bőszen asszisztál egy sérthetetlen egyén, a fekete ruhás Ed Harris, aki megpróbál mélyebb szintre jutni ebben a játékban, és ehhez nem fél megtenni bármit.

westworld-4

Az a jó az egészben, hogy westernként és sci-fiként is nagyon jól működik a sorozat. Ed Harris olyan badass karakter, amelyik bármelyik westernben elfér, Anthony Hopkins sem lógna ki, annak ellenére sem, hogy ő többnyire nem a vadnyugati díszlet része. A sztori annyira aprólékosan megírt, hogy pillanatok alatt behúz, mindenre kiterjed, ügyesen magyarázza a mesterséges intelligencia irányítását és hibáit, Westworld működését, és persze mindezek fényében mutatja be, hogy mivé válik az ember, ha mindent megtehet, ha nem korlátozza semmi, sőt, bátorítják arra, hogy legyen önmaga, és a kezébe adnak egy fegyvert, valamint korlátlan hatalmat.

Oké, ez a téma eléggé lerágott csont, de a Westworld olyan környezetben és olyan hangnemben teszi meg ezt, amilyenben és ahogyan eddig még senki sem tette. Van benne egy jó adag az Ex Machina fojtó sötétségéből, egy hatalmas adag a klasszikus westernekből, és mindez egy erős egységben fonódik össze, amiből egy morális és technológiai kérdéseket firtató sorozat kerekedik ki, ami semmihez sem hasonlítható, ami valaha készült. Anélkül, hogy spoilereznénk, a négy rész bőven hozott WTF-pillanatokat, és mivel az HBO-nál vagyunk, vetkőzéseket is, sőt, talán a legtöbb meztelen testet a Westworld hordja össze, de nem öncélúan, nem minden ok nélkül.

westworld-3

Hangulatában, megvalósításában, sztorijában, színészi játékban, zenéjében (a kupiban mindig egy modernebb sláger zongorás feldolgozása szól, Soundgarden, Radiohead, és ezért nem lehetünk elég hálásak) a Westworld csillagos ötös. Konkrétan hibátlan.