White Lines sorozatkritika

Majdnem két évvel ezelőtt, még 2018 nyarán jelentette be a Netflix, hogy A nagy pénzrablás mellett egy újabb sorozatot kérnek be Alex Pinatól. Pina maga írta a White Lines teljes forgatókönyvét és tavaly nyáron neki is látott a forgatásnak a Baleár-szigeteken.

White Lines kritika

Sokan kissé csalódottak voltak, mert hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az új sorozatnak semmi köze nem lesz A nagy pénzrabláshoz, de most, hogy túl vagyunk a szezonon, nyilvánvaló, hogy a White Lines is hasonlóan nagyhatású sorozat lehet, mint a bankrablók története, igaz a hatását valószínűleg majd csak évek múlva tudjuk mérni.

Persze a White Lines kevésbé populáris, sokkal inkább egy rétegsorozat, mint a Breaking Bad, a Better Call Saul vagy az Ozark, még ha történetileg semmilyen módon nem is kapcsolódik a felsorolt szériákhoz. Na jó egy kicsit talán mégis: ebben is vannak drogok és nagy befolyással bíró bűnöző családok.

A White Lines stílusos és hangulatos, és kifejezetten hangos, igaz egy Ibizán játszódó történettől nem is vártunk mást.

White Lines buli

A sorozat egyébként alapvetően Zoe Walker (Laura Haddock) története, aki két évtizeddel bátyja eltűnését követően Ibizára utazik, hogy kiderítsen mindent azzal kapcsolatban, hogy mi történt az akkoriban a sziget egyik legmenőbb lemezlovasának számító testvérével, Axellel (Tom Rhys Harries).

Aztán ahogy haladunk előre az időben, egyre kevésbé válik fontossá maga a kérdés, hogy ki ölte meg Axelt, kifejezetten lassú-közepes mederben halad a nyomozás, miközben újabb és újabb érdekes vagy éppen abszurd karakterek és jelenetsorok telepednek ránk.

White Lines drog

A White Lines nem csak, hogy két idősíkon játszódik, de Pina előszeretettel játszik az idővel idősíkokon belül is. A jeleneteket nem lineárisan szórja a nézőre, aminek köszönhetően pár pillanatig azt sem tudjuk sokszor, hogy hol is vagyunk pontosan, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt kifejezetten hozzáad a White Lines egyébként is elegáns stílusához.

A nagy pénzrablással szemben ez nem egy ízig-vérig spanyol-temperamentumú krimi, hanem egy spanyol-angol hibrid, amit tényleg úgy kell elképzelni, mint ha az angol (fekete)humort oltották volna bele a latin krimikre jellemző hangulatba, miközben az egyik szereplő távol-keleti bölcsességekkel igyekszik megoldani minden konfliktust, a háttérben meg dübörög a techno, a rave vagy éppen egy kis trance.

White Lines Axel

A fentebb említett Breaking Bad egyébként ott jön képbe, hogy a White Lines-ban is komoly szerepet kapnak a drogok, pontosabban az éjszakai életet felügyelő nagy családok, a Martinez- és Calafat-házak közti ellentét és az egymással szembeni fellépések simán a Salamanca-Gus Fring háborút idézték, esküszöm egy pillanatra még a megboldogult Hector Salamanca csengőjét is hallani a sorozatban.

De valójában nem ezért említettük Vince Gilligan és Peter Gould sorozatait, hanem azért, mert hozzájuk hasonlóan Alex Pina sem könyörületes a szereplőkkel és olyan módon nyomorítja, alázza meg őket, ahogy arra csak a legnagyobbak képesek, miközben mégis van valami szépsége az egésznek. Itt van például lent ez a fickó, akit talán háromszor ha láttunk feltűnni, mégis elég valószínű, hogy soha sem fogjuk elfelejteni:

A White Lines nem (csak) egy 20 évvel ezelőtti bűntény felderítésének története: szól a barátságról, a testvéri kapcsolatokról, a szülőségről, a gazdagságról, az álmokról, Ibizáról, a szeretetről, a fájdalomról, az alvilágról, a megbocsátásról, a hedonizmusról, a titkokról, a hazugságokról, a szerelemről, a mérgező kapcsolatokról és a morális kérdésekről, miközben egyáltalán nem az az érzésünk, hogy a sorozat túl sokat akar fogni, hanem hogy a végtelenségig elnéznénk ezt a történetet.

A színészek parádésak, nem is beszélve arról, hogy mennyire jó érzékkel lettek kiválasztva a fiatalkori szereplők. Ha nem tudnánk, simán elhinnénk, hogy a színészek 20 évvel ezelőtti énjét látjuk.

white-lines-netflix-sorozat

Nem csak külsőségekben van hasonlóság, de félelmetesen vették át egymás gesztusait, miközben teljesen természetes jellemfejlődésen mentek keresztül.

A vágás és az operatőri munka lenyűgöző, de ugyanez elmondható a hangvágásról és a zenéről is – persze utóbbi érthető, hiszen a Junkie XL felel a sorozat zenei tartalmáért.

White Lines fehér vonal

White Lines fehér vonalak

A sorozat szimbolizmusa magas fokú, a címben szereplő “fehér vonalak” minden részben fontos szerepet kapnak, még a legártalmatlanabb szituációban is, a fináléban meg aztán különösen, de ugyanilyen bravúrosan futnak a párhuzamos jelentsorok is, amelyek általában a két évtizedet fűzik össze.

Ezzel együtt persze nem hibátlan az összkép. Talán éppen a finálé megy egy kicsit a korábbi epizódok szintje alá, ráadásul több szereplőről is elfeledkeznek menet közben és szinte mindent már a folytatás bevezetésének rendelnek alá.

White Lines Axel

White Lines Zoe

Persze a román kamionos belépő miatt nem kár, hihetetlen, hogy mennyire képtelen karaktereket és jelenetsorokat képesek behozni a sorozatba. Boxer és a két román maffiózó hajós jelenete, Oriol hangfalas vallatása vagy éppen Oriol és az anyja nem hétköznapi kapcsolata mind-mind olyan jelenetsorok voltak, amit azért nem sokan álmodnak képernyőre, de ezen felül is jó pár +18-as, hedonista elem van Alex Pina sorozatában.

Szólj hozzá