Hír és közéleti magazin

White Lines sorozatkritika

A White Lines a Narcos, a Breaking Bad és az Ozark szerelemgyereke, ráadásul A nagy pénzrablás alkotójának fejéből pattant ki. Persze, ettől még nem fogja mindenki szeretni, de vannak jelenetei, amelyekről még nagyon sokáig fogunk beszélni.

Majdnem két évvel ezelőtt, még 2018 nyarán jelentette be a Netflix, hogy A nagy pénzrablás mellett egy újabb sorozatot kérnek be Alex Pinatól. Pina maga írta a White Lines teljes forgatókönyvét és tavaly nyáron neki is látott a forgatásnak a Baleár-szigeteken.

White Lines kritika

Sokan kissé csalódottak voltak, mert hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az új sorozatnak semmi köze nem lesz A nagy pénzrabláshoz, de most, hogy túl vagyunk a szezonon, nyilvánvaló, hogy a White Lines is hasonlóan nagyhatású sorozat lehet, mint a bankrablók története, igaz a hatását valószínűleg majd csak évek múlva tudjuk mérni.

Persze a White Lines kevésbé populáris, sokkal inkább egy rétegsorozat, mint a Breaking Bad, a Better Call Saul vagy az Ozark, még ha történetileg semmilyen módon nem is kapcsolódik a felsorolt szériákhoz. Na jó egy kicsit talán mégis: ebben is vannak drogok és nagy befolyással bíró bűnöző családok.

A White Lines stílusos és hangulatos, és kifejezetten hangos, igaz egy Ibizán játszódó történettől nem is vártunk mást.

White Lines buli

A sorozat egyébként alapvetően Zoe Walker (Laura Haddock) története, aki két évtizeddel bátyja eltűnését követően Ibizára utazik, hogy kiderítsen mindent azzal kapcsolatban, hogy mi történt az akkoriban a sziget egyik legmenőbb lemezlovasának számító testvérével, Axellel (Tom Rhys Harries).

Aztán ahogy haladunk előre az időben, egyre kevésbé válik fontossá maga a kérdés, hogy ki ölte meg Axelt, kifejezetten lassú-közepes mederben halad a nyomozás, miközben újabb és újabb érdekes vagy éppen abszurd karakterek és jelenetsorok telepednek ránk.

White Lines drog

A White Lines nem csak, hogy két idősíkon játszódik, de Pina előszeretettel játszik az idővel idősíkokon belül is. A jeleneteket nem lineárisan szórja a nézőre, aminek köszönhetően pár pillanatig azt sem tudjuk sokszor, hogy hol is vagyunk pontosan, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt kifejezetten hozzáad a White Lines egyébként is elegáns stílusához.

A nagy pénzrablással szemben ez nem egy ízig-vérig spanyol-temperamentumú krimi, hanem egy spanyol-angol hibrid, amit tényleg úgy kell elképzelni, mint ha az angol (fekete)humort oltották volna bele a latin krimikre jellemző hangulatba, miközben az egyik szereplő távol-keleti bölcsességekkel igyekszik megoldani minden konfliktust, a háttérben meg dübörög a techno, a rave vagy éppen egy kis trance.

White Lines Axel

A fentebb említett Breaking Bad egyébként ott jön képbe, hogy a White Lines-ban is komoly szerepet kapnak a drogok, pontosabban az éjszakai életet felügyelő nagy családok, a Martinez- és Calafat-házak közti ellentét és az egymással szembeni fellépések simán a Salamanca-Gus Fring háborút idézték, esküszöm egy pillanatra még a megboldogult Hector Salamanca csengőjét is hallani a sorozatban.

De valójában nem ezért említettük Vince Gilligan és Peter Gould sorozatait, hanem azért, mert hozzájuk hasonlóan Alex Pina sem könyörületes a szereplőkkel és olyan módon nyomorítja, alázza meg őket, ahogy arra csak a legnagyobbak képesek, miközben mégis van valami szépsége az egésznek. Itt van például lent ez a fickó, akit talán háromszor ha láttunk feltűnni, mégis elég valószínű, hogy soha sem fogjuk elfelejteni:

A White Lines nem (csak) egy 20 évvel ezelőtti bűntény felderítésének története: szól a barátságról, a testvéri kapcsolatokról, a szülőségről, a gazdagságról, az álmokról, Ibizáról, a szeretetről, a fájdalomról, az alvilágról, a megbocsátásról, a hedonizmusról, a titkokról, a hazugságokról, a szerelemről, a mérgező kapcsolatokról és a morális kérdésekről, miközben egyáltalán nem az az érzésünk, hogy a sorozat túl sokat akar fogni, hanem hogy a végtelenségig elnéznénk ezt a történetet.

A színészek parádésak, nem is beszélve arról, hogy mennyire jó érzékkel lettek kiválasztva a fiatalkori szereplők. Ha nem tudnánk, simán elhinnénk, hogy a színészek 20 évvel ezelőtti énjét látjuk.

white-lines-netflix-sorozat

Nem csak külsőségekben van hasonlóság, de félelmetesen vették át egymás gesztusait, miközben teljesen természetes jellemfejlődésen mentek keresztül.

A vágás és az operatőri munka lenyűgöző, de ugyanez elmondható a hangvágásról és a zenéről is – persze utóbbi érthető, hiszen a Junkie XL felel a sorozat zenei tartalmáért.

White Lines fehér vonal

White Lines fehér vonalak

A sorozat szimbolizmusa magas fokú, a címben szereplő “fehér vonalak” minden részben fontos szerepet kapnak, még a legártalmatlanabb szituációban is, a fináléban meg aztán különösen, de ugyanilyen bravúrosan futnak a párhuzamos jelentsorok is, amelyek általában a két évtizedet fűzik össze.

Ezzel együtt persze nem hibátlan az összkép. Talán éppen a finálé megy egy kicsit a korábbi epizódok szintje alá, ráadásul több szereplőről is elfeledkeznek menet közben és szinte mindent már a folytatás bevezetésének rendelnek alá.

White Lines Axel

White Lines Zoe

Persze a román kamionos belépő miatt nem kár, hihetetlen, hogy mennyire képtelen karaktereket és jelenetsorokat képesek behozni a sorozatba. Boxer és a két román maffiózó hajós jelenete, Oriol hangfalas vallatása vagy éppen Oriol és az anyja nem hétköznapi kapcsolata mind-mind olyan jelenetsorok voltak, amit azért nem sokan álmodnak képernyőre, de ezen felül is jó pár +18-as, hedonista elem van Alex Pina sorozatában.

White Lines (2020, Netflix)
90%
Kiváló

Nem sok kellett ahhoz, hogy tökéletes értékelést adjak, de mint fentebb is említettem a végét túlságosan alárendelték a folytatás előkészítésének. A nagy pénzrablás, a Breaking Bad, a Narcos vagy éppen az Ozark sorozatok rajongóinak mindenképpen ajánlom, a White Lines remekül veszi át a stílusjegyeket mind fényképezésben, mind vágásban, mégis megvan a saját hangja.

  • Szerintem